Gündem

Amerika’ya son şans

Abone Ol

İstanbul’da gerçekleştirilen “Türkiye-Afrika 2. Bakanlar Gözden Geçirme Konferansı”nın ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Washington yönetiminin terör örgütlerine verdiği destek nedeniyle kötü bir dönem geçiren Türkiye-ABD ilişkilerinin nasıl düzelebileceğini anlattı.

Güveni yitirdik

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’un hafta içerisinde yapacağı ziyarete değinen Çavuşoğlu, ilişkileri bozan tarafın ABD olduğunu, dolasıyla ABD yönetiminin başta PKK ve FETÖ’ye verdiği desteği kesmesini gerektiğini aksi halde ilişkileri toptan bozulacağını ifade ederek, “Bizim ABD’den beklentilerimiz açık ve nettir ve kendileriyle de bu beklentilerimizi defaaten paylaştık. Artık biz vaat istemiyoruz ve somut adımlar istiyoruz. Belli konuları ABD ile konuşabilmemiz için daha önce de tekrar tekrar söyledim, kaybolan güvenin tesis edilmesi gerekiyor. Kaybolan güvenin nedeni de ABD’dir” dedi ve şöyle devam etti:

Başka seçenek yok

“ABD’den çok ciddi hatalar, yanlışlar gördük, FETÖ konusunda, YPG ve başka konularda. Biraz önce de söyledim ABD bize verdiği sözleri tutmamıştır. Sözünü tutmayan bir ülke ne kadar güvenilir olur? Dolayısıyla halkımızın da bizim de yani yöneticiler olarak ABD’ye güvenimizin kaybolması doğaldır. Bu güvenin yeniden tesis edilmesi gerekiyor ve artık söz ve vaatler istemiyoruz. Somut adımlar istiyoruz. Tillerson’ın bu ziyaretinde de bunları değerlendireceğiz çünkü ilişkilerimiz çok kritik bir noktadadır. Ya ilişkileri düzelteceğiz ya bu ilişkiler tamamen bozulacak. Bunun başka bir seçeneği yoktur. Bunları da samimi bir şekilde konuşacağız.”

DAEŞ’lilere dokunmuyorlar

Çavuşoğlu, ayrıca ABD’nin PKK’ya desteğini devam ettirmek için oynadığı son oyunu da deşifre etti. ABD’nin özellik Suriye’nin özellikle çöl ve Irak sınırına yakın bölgelerinde bulunan DAEŞ’li terörislere dokunmadığını anlatan Çavuşoğlu, “Sadece YPG ile işbirliğini devam ettirmek için bir bahane olarak buralardaki, cepler halindeki, küçük gruplar halindeki DAEŞ’lilere dokunmuyorlar” diye konuştu.

Akıllarını başlarına alsınlar!

Başbakan Binali Yıldırım da ABD’yi uyardı. ABD’nin terör örgütlerine destek vermekten vazgeçmesini isteyen Yıldırım, aksi halde ilişkilerin düzelmeyeceğini vurgulayarak, “NATO’da müttefikimiz diye düşündüğümüz Amerika’nın artık aklını başına toplayıp doğru bir karar vermesi lazım. Terör örgütlerini yanına alıp terörle mücadele etmenin, devlet ciddiyetiyle bağdaşmadığını artık Amerika’nın görmesi gerekiyor. Görmezse biz yapmamız gereken neyse onu yapmaya devam ederiz. Hem Afrin’de hem de diğer bölgelerde terör tehdidini sona erdirmek için atılması gereken adımları kararlılıkla atarız” dedi.