Dünya

Amazon'un lobi faaliyeti harcamaları 5 milyon Euro'yu aştı

Amazon, daha önce açıkladığı rakamların neredeyse iki katına çıkarak AB'deki lobicilik harcamalarını 5 milyon Euro olarak güncelledi.

Abone Ol

ABD merkezli teknoloji şirketi Amazon, geçen yıl AB'deki lobicilik harcamalarını düzelterek daha önce 2.75 milyon Euro olarak bildirdiği rakamı 5 milyon Euro'ya yükseltti. Bu değişiklik, birkaç sivil toplum kuruluşunun yaptığı şikayetler sonrası gerçekleşti.

Amazon’un harcama düzeltmesi, Corporate Europe Observatory, Multinational Corporations (SOMO) ve LobbyControl gibi şeffaflık örgütlerinin Aralık 2023'te yaptığı şikayetlerin ardından geldi. Bu kuruluşlar, Amazon'un yıllardır harcamalarını düşük gösterdiğini iddia etti. Euronews tarafından görülen bir mektupta, kayıt tutucusu olan Şeffaflık Kaydı'nın sekreterliğinin bu durumu onayladığı belirtildi.

Şirketin ayrıca, daha önce beyan etmediği düşünce kuruluşları olan Centre for European Policy Studies (CEPS) ve Center for European Reform (CER) ile olan ilişkisini de açıklaması istendi. Danışmanlık firmaları Telage ve Leading Edge de bu düzeltmeden sonra Amazon Europe'u müşteri listelerine dahil etti.

Lobicilik Bütçesi ve Sıralama

Amazon'un lobicilik bütçesi, Lobby Facts verilerine göre, Avrupa'daki en büyük teknoloji harcama yapan beş firma arasında yer almasına neden oldu. Meta, 9 milyon Euro bütçesiyle listenin zirvesinde yer alırken, Microsoft 7 milyon Euro, Apple 6.5 milyon Euro ve Google ise 6 milyon Euro ile Amazon'un ardından sıralanıyor.

Avrupa Parlamentosu'ndan Yasağı

Şubat ayında, Amazon'un 14 lobicisi, 2021 ve 2023 yıllarında bir dizi toplantı ve fabrika ziyaretine katılmadıkları için Avrupa Parlamentosu'na girişlerinin yasaklanması çağrısında bulunan İstihdam ve Sosyal İşler Komitesi (EMPL) tarafından yasaklandı. Politika yapıcıları, Amazon'un çalışanlarının potansiyel olarak izlenmesi ve diğer iş uygulamaları ile ilgili medya raporları sonrası şirketle görüşmek ve ziyaretler gerçekleştirmek istediklerini belirttiler. Amazon, o dönemde bu karardan "çok hayal kırıklığına uğradığını" ve yasa yapıcılarla etkileşimde bulunma isteğini ifade etti.

Sendikalar, Parlamentonun Amazon'un çalıştığı tüm danışmanlık firmalarına ve lobicilik gruplarına yasak getirmesini talep ederek, bu kararı "gerçekleştirmek" amacıyla harekete geçti.

Amazon'un giriş yasağı şu anda devam ediyor ve sendikaların talebi henüz Parlamento'nun istihdam komitesi tarafından ele alınmadı. Amazon, konu hakkında yorum yapması için çağrıldı.