Bilim ve teknoloji

Amazon, veri merkezlerini nükleer enerjiyle çalıştırma kararıyla Google’ı takip ediyor

Amazon, veri merkezlerinin enerji ihtiyacını karşılamak ve iklim hedeflerine ulaşmak amacıyla nükleer enerjiye yatırım yapmaya başladı. Teknoloji devi, X-energy ile iş birliği yaparak küçük modüler reaktörler geliştirmeyi planlıyor.

Abone Ol

Amazon, Google ve Microsoft’un izinden giderek veri merkezlerinin enerji ihtiyacını karşılamak amacıyla nükleer enerjiye yöneliyor. Şirket, ABD merkezli X-energy’ye yatırım yaparak küçük modüler reaktörlerin (SMR) kullanımını hedefliyor. Bu gelişme, veri merkezleri ve yapay zeka sistemlerinin artan enerji taleplerini karşılarken, karbon emisyonlarını azaltmayı amaçlıyor. 

Amazon, X-energy ile yaptığı ortaklık çerçevesinde 500 milyon dolarlık bir yatırım turuna liderlik ediyor. Bu yatırım, küçük modüler reaktör teknolojisini ticarileştirerek güvenli ve temiz enerji üretimini hızlandırmayı hedefliyor. Amazon’un yanı sıra Citadel CEO’su Ken Griffin, Ares Management Corporation, NGP ve Michigan Üniversitesi de bu projeye katkı sunuyor. Amazon, X-energy’nin yönetim kurulunda iki sandalye alacak.

Veri Merkezleri İçin Temiz Enerji Çözümü

Nükleer enerji, fosil yakıtlara alternatif olarak karbon emisyonu üretmeden elektrik sağlama potansiyeline sahip. Özellikle veri merkezlerinin artan enerji talepleri göz önüne alındığında, temiz enerji kaynaklarına olan ihtiyaç giderek artıyor. Amazon Web Services’in küresel veri merkezleri başkan yardımcısı Kevin Miller, "İleri nükleer kapasiteyi kritik ve temel bir çözüm olarak görüyoruz" açıklamasında bulundu.

Amazon ve X-energy, 2039 yılına kadar 5 gigavatlık SMR enerjisini aktif hale getirmeyi planlıyor. Küçük modüler reaktörler, geleneksel nükleer santrallerden daha hızlı ve daha düşük maliyetle kurulabilir. Bu reaktörler, enerji üretiminin artırılmasında kilit bir rol oynayacak.

Google ve Diğer Devler de Aynı Yolda

Google, Amazon’dan iki gün önce benzer bir adım atarak, nükleer enerjiye yöneldiğini duyurmuştu. Google, Kairos Power ile yaptığı anlaşma çerçevesinde küçük modüler reaktörlerden enerji satın almayı planlıyor. Bu gelişmeler, hem Amazon hem de Google’ın sıfır karbon hedefine ulaşma çabalarının bir parçası olarak değerlendiriliyor.

ABD’nin 2035 Temiz Enerji Hedefi

Amerika Birleşik Devletleri, 2035 yılına kadar %100 temiz elektrik üretimi hedefliyor. Bu kapsamda, nükleer enerjinin artan enerji talebini karşılamak ve karbon salınımını azaltmak için önemli bir çözüm olduğu belirtiliyor. Ancak, bu yeni teknolojinin hayata geçirilmesi için düzenleyici onay süreçlerinin tamamlanması gerekiyor.

Amazon, 2030 yılına kadar küresel elektrik tüketiminin %100’ünü yenilenebilir enerji kaynaklarıyla karşılamayı hedefliyor ve bu hedefine 2023 yılında ulaştığını açıkladı. Ancak, bu her zaman operasyonlarda kullanılan enerjinin yenilenebilir kaynaklardan sağlandığı anlamına gelmiyor. Şirket ayrıca 2040’a kadar net sıfır karbon hedefine ulaşmayı planlıyor. 

Amazon’un veri merkezlerini nükleer enerji ile güçlendirme kararı, teknoloji devlerinin enerji talebini karşılarken çevresel sorumluluklarını da yerine getirme çabalarını gösteriyor.