Ekonomi

Almanya'nın ekonomik güven endeksi 11 ayın en düşük seviyesinde

Almanya'nın ekonomik güven endeksi, Eylül ayında 11 ayın en düşük seviyesine geriledi.

Abone Ol

ZEW Ekonomik Güven Endeksi, Ağustos ayında 19.2 puan seviyesindeyken, Eylül ayında sadece 3.6 puana düştü. Bu değer, Ekim 2023'ten bu yana en düşük seviyeyi işaret ediyor.

ZEW'nin mevcut koşulları ölçen alt endeksi, Ağustos'taki -77.3 puandan Eylül'de -84.5 puana düşerek, Mayıs 2020'den bu yana en zayıf seviyeyi gördü. Endeksin Eylül'deki beklentisi ise -80 puandı.

ZEW Başkanı Achim Wambach, "Ekonomik durumun hızla iyileşeceği umudu görünüşte azalıyor," dedi. Eylül ayında, makine mühendisliği, çelik, otomotiv ve bankacılık sektörlerinde en büyük düşüşler gözlemlenirken, inşaat, kamu hizmetleri ve telekomünikasyon sektörlerinde daha iyimser bir görünüm mevcut.

Almanya'daki ekonomik durgunluk, geniş euro bölgesini de etkiledi. Euro bölgesindeki ZEW endeksi, Eylül ayında 17.9 puandan 9.3 puana düştü. Bu, geçtiğimiz yıl boyunca görülen en düşük seviyeyi işaret ediyor.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Konseyi üyesi Peter Kazimir, Ekim ayında bir faiz indirimi yapılacağına dair umutları reddetti ve Aralık ayında böyle bir adımın daha olası olduğunu belirtti.

Almanya'nın otomotiv sektörü, büyük otomobil üreticilerinin hisselerindeki düşüşlerle önemli zorluklar yaşıyor. Yıl başından bu yana, Mercedes-Benz AG'nin hisseleri %10, Porsche AG %15, Volkswagen AG %17 ve BMW %28 oranında düştü. BMW, geçen hafta bir kâr uyarısı yaptı.

Yatırımcılar Faiz İndirimi Bekliyor

Pazar tepkileri genel olarak mutedil oldu. Avrupa varlıkları, ZEW raporuna tepki olarak hafif düşüşler yaşadı, ancak hisse senedi piyasaları büyük ölçüde kazançlarını korudu. Euro, dolar karşısında 1.1138 seviyesinde işlem gördü. Yatırımcılar, Çarşamba günü Federal Açık Pazar Komitesi (FOMC) toplantısından bir faiz indirimi bekliyor.

Almanya'nın DAX endeksi %0.6 oranında yükseldi. Zalando SE, endekste %5'in üzerinde bir artış yaşarken, Infineon AG %2.2 ve Siemens %1.7 oranında değer kazandı. Avrupa'nın geniş Euro Stoxx 50 endeksi ise %0.8 artış gösterdi. Kering, Banco Santander ve Vivendi, büyük ölçekli Avrupa şirketleri arasında günün en iyi performanslarını sergiledi.