Dünya

Almanya'da Brandenburg eyaleti seçimini kim kazanacak?

Anketler, aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) ile Sosyal Demokratlar arasında başa baş bir yarış olduğunu gösteriyor.

Abone Ol

Almanya'nın Brandenburg eyaletinde, 2,1 milyon seçmen yeni eyalet parlamentosu için oy kullanmaya başladı. Pazar sabahı başlayan seçimler, ülkenin siyasi geleceği açısından yakından izleniyor. Son anketlere göre, Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) partisi arasındaki yarış büyük çekişmeye sahne oluyor.

Brandenburg, 1990'daki Almanya’nın birleşmesinden bu yana Sosyal Demokratlar tarafından yönetilen bir eyalet. Ancak, SPD'nin kalelerinden biri olarak görülen bu eyalette aşırı sağın yükselişi, parti için büyük bir tehdit oluşturuyor. Şansölye Olaf Scholz’un partisi olan SPD, bu seçimde yönetimi kaybederse, gelecek yıl yapılacak federal seçimler öncesinde kötü bir işaret olarak algılanacak.

Aşırı Sağ Partinin Yükselişi

Almanya’da son yıllarda artan göçmen karşıtlığı ve aşırı sağın yükselişi, AfD’nin Brandenburg'da güçlü bir destek bulmasına neden oldu. AfD, 1 Eylül’de Saksonya’da yapılan eyalet seçimlerinde de en fazla oyu alan parti olmuştu. Almanya’da ve uluslararası alanda aşırı sağın yükselmesine dair endişeler artarken, Brandenburg seçimleri bu eğilimi daha da güçlendirebilir.

AfD’nin Brandenburg'da en fazla oyu alması durumunda bile, diğer partilerin AfD ile iş birliği yapmayı reddetmesi nedeniyle iktidara gelmesi zor görünüyor. Aşırı sağın bu yükselişi, ülke genelinde ve Avrupa'da dikkatle izleniyor.