Bilim

Alaska’da dinozor izleriyle dolu antik ekosistem keşfedildi

Alaska'nın dağ eteklerinde keşfedilen fosilleşmiş ayak izleri, ağaç kütükleri ve dışkılar, 100 milyon yıl önce Dünya'daki hayata bir bakışı yansıtıyor.

Abone Ol

DEMET İLCE / MUHABİR

Araştırmacılar, Alaska'daki bir dağ silsilesinin eteklerinde gömülü 100 milyon yıllık dinozor izleri ve diğer fosillerden oluşan bir önbellek keşfettiler.

Alaska Üniversitesi Fairbanks'ın 8 Mart'ta yayınlanan açıklamasına göre, De Long Dağları'nın altındaki Nanushuk Formasyonu'ndaki fosil alanı, her boyutta dinozorun yaşadığı gelişen Kretase ekosistemine bir pencere sağlıyor.

Paleontologlar 2015 ile 2017 yılları arasında bölgeyi incelediler. Et ve bitki yiyen dinozorların bıraktığı 75 dinozor izi buldular, ancak belirli türleri tanımlamadılar.

New Mexico Doğa Tarihi ve Bilim Müzesi'nin genel müdürü baş yazar Anthony Fiorillo, açıklamada "Burası dinozor ayak izleri bakımından çılgınca zengindi" dedi.

Fiorillo ve meslektaşları, bölgenin 60 santimetre genişliğinde ağaç kütükleri, yapraklar, izler ve dışkılardan oluşan fosillerle korunmuş antik bir arazi olduğunu keşfetti.

"Tıpkı milyonlarca yıl öncesinin ormanlarında yürüyormuş gibiydik" dedi.