Ekonomi

Akaryakıt firmalarındaki kayıt dışılığa sıkı takip

Hazine ve Maliye Bakanlığı, akaryakıt sektöründeki kayıt dışılıkla mücadele kapsamında önemli adımlar attı. Yapılan düzenlemeler ve saha denetimleriyle sektördeki suistimallere göz açtırılmadı. Bu yılın 10 ayında, akaryakıt ve LPG istasyonlarında 4 bin 475 mükellef ve 293 bin 966 tabanca denetlendi.

Abone Ol

Bakanlık, istasyonlardaki pompa cihazlarına dış müdahaleleri engellemek için yüksek güvenlikli, anlık bilgi iletimi sağlayan ödeme kaydedici cihazları devreye soktu. Akaryakıt istasyonlarındaki satış bilgileri, Gelir İdaresi Başkanlığı'na doğrudan aktarılmaya başlandı. Bakanlıktan alınan bilgiye göre, "Eski sistemler üzerinden kayıt dışı işlemler yapılabiliyordu. Şimdi ise her şey anlık ve şeffaf."

Teminat ve Lisans Uygulamaları

Akaryakıt dağıtıcıları ve bayilere yönelik lisans ve teminat uygulamaları sıkılaştırıldı. Teminat vermeyen işletmelerin faaliyetleri durdurulurken, 2018'de 120 olan dağıtıcı lisansı sahibi sayısı 35'e düştü. Bakanlık yetkilileri, "Sektör artık daha mali olarak güçlü ve şeffaf," dedi.

"Vergi Kaybını Önlemek İçin Büyük Adım"

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Yaptığımız düzenlemelerle sektördeki kanunsuzlukları büyük ölçüde önledik. Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi'ni devreye alarak usulsüz akaryakıt fişlerini engelleyeceğiz," diye konuştu. Bakan, akaryakıt istasyonlarının sisteme uyum sağlamaları için destek vermesi gerektiğini vurguladı.

Son Düzenleme: UTTS Sistemi

Son adımlardan biri olarak Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) devreye alındı. Bu sistem, elle plaka girilmesini ortadan kaldırarak, usulsüz fiş düzenlenmesinin önüne geçecek. 2025'te zorunlu hale gelecek uygulamayla vergi kaybının önlenmesi hedefleniyor.