Ağzınıza layık, küçük, farklı boyut ve şekillerde, hem renkli hem de lezzetli, bilgi dolu kitaplar..

Abone Ol

Yazının başlığını okuyunca sonunda bunu da yaptılar diye düşünebilirsiniz… Ama durum düşündüğünüz gibi değil. Kimsenin bir şey yaptığı yok. Yapılan ya da yapılmaya çalışılan tek şey, bize verilmiş mucizelerin gizemini çözmeye çalışmak, sadece bu…

Yapılan son bilimsel çalışmalar, besinlerin aslında birer bilgi yumağı olduğu yönünde ciddi sonuçlara ulaşmış durumdadır. Ve öyle muazzam bir bilgi yumağı ki, müthiş bir intizam halinde bu bilgiler besinlerin içine paketlenerek yerleştirilmiş şekildedir. Hem de farklı şekillerde, farklı renklerde ve farklı lezzetlerde hazırlanmış, her biri birer kütüphane dolusu bilgi içeren kitaplar gibidir besinler…

Besinleri böyle düşünmek ve anlamak elbette çok önemli ama önce toplum olarak “beslenme” deyince ne anlıyoruz ona bir bakmak lazım…

Günümüz toplumunda “beslenme” kelimesi, oldukça fazla anlam kaymasına uğramış kelimelerden biridir. Beslenme yerine daha çok “tüketmek” kelimesi kullanılmaktadır. Tüketmek ise, kelime anlamı itibariyle “harcamak, bitirmek, yok etmek” anlamına gelir. Bu açıdan bakıldığında, tüketmek bilinçli yapılan bir davranış olmayıp, yalnızca anlık tat alma, doygunluk hissine ulaşma veya sadece istenilen yiyecekleri ağız yoluyla vücuda alma aktivitesidir.

Burada hedef, vücudun veya hücrelerin ihtiyacı olan besleyici maddeleri karşılamak olmadığından, yapılan aktivite beslenmeden oldukça uzak bir davranıştır.

Çünkü tüketme aktivitesinde, çoğu zaman kişinin önüne gelen menünün muhtevasında besleyici madde değerlerinden daha çok görünüm ve tat ön plandadır. Günümüzde beslenme algısı, yalnızca besinin görünümü ve lezzeti üzerine odaklanmaktadır. Bunun örneklerini sosyal medyada ve reklamlarda açıkça görmek mümkündür. Dolayısıyla bu amaçlarla yola çıkıldığında, vücudun ihtiyacı olan ve hücresel düzeyde fonksiyonlar için gerekli maddeleri karşılamak genellikle mümkün olmaz. Bazen de ihtiyacı karşılamak bir yana, vücuda zararlı veya toksik, yani zehirli maddeler de alınmış olur.

Beslenmek ise, sağlığı korumak, geliştirmek ve yaşam kalitesini yükseltmek için vücudun ve hücrelerin ihtiyacı olan besin öğelerini yeterli miktarlarda ve uygun zamanlarda almaktır. Ve bunun dikkatli ve bilinçli yapılması gerekir.

Haftaya inşallah beslenme ile besinlerin heyecanlı ve müthiş etkileşimini anlatacağız.

Yazarın web adresi: www.emineakin.com