25 Mayıs Dünya Afrika Günü nedeniyle UTESAV’da Afrika ile ilgili kurum ve kuruluşlarla bir toplantı yaptık. Toplantıya Afrika’nın farklı ülkelerinden isimlerde katıldı. Türkiye’de Afrika denince bir isim ilk olarak akla gelir, Prof Dr. Ahmet Kavas. Çad eski Büyükelçimiz Ahmet hoca toplantının girişinde “39 Türkiye büyüklüğünde bir kıta Afrika’yı ne ben anlayabilirim ne de anlatabilirim. Son 15 yılda 100 yıllık iş yaptığımızı söylemeliyim.” diye konunun önemine vurgu yaptı.
Toplantının haberini okuyan Dr. Kemal Kahraman konuyla ilgili bir kitap yazdığını ve bana gönderdiğini söyledi. Çok haklı, kitabı okumak üzere masama koymuşum. Tabii sırada okunması gereken çok kitap var. Kitap önümde durmasına rağmen Kemal beyi toplantıya daveti unutunca yazdığı mutlaka okunması ve ibret alınması gereken kitabı öne aldım. Kitap adıyla müsemma numune bir şahsiyetin, bir âlimin, bir devlet başkanının mücadele dolu hayatını ve kurduğu örnek devleti anlatıyor.
Şeyh Osman Dan Fodoi’yu Dr. Kahraman şöyle tanımlıyor: “Şeyh Osman, siyasi lider olmadan çok önce bir cemiyet adamı, bir öncü, bir eğitici, bir âlim, bir zahid, bir tasavvuf ehli idi.” Bugünkü Nijerya ve çevresini kapsayan 19.yüzyıl boyunca hüküm süren Sokoto Hilafeti’ni kurdu( 1808-1903). Bu hilafeti kurarken Hz. Peygamberi örnek aldı. Hilafet yönetimi Afrika’nın ortasında güçlü seçkin bir siyasi ve ekonomik yapı ortaya koydu.
Kitabın birinci bölümünde Dr. Kahraman, Şeyh Osman dan Fodoi’nun hayatını ve kurduğu devletin başarılı hayatını anlatıyor. İkinci bölümde ise İman, İhsan, İslam adlı kitabına yer veriyor. Kitabın sonuna Osman Dan Fodoi’nin 20 yaşında yazdığı 63 beyitlik naatı eklemiş. Hz. Peygamber aşığı Şeyh Osman’da peygamberimiz gibi 63 yaşında vefat etmiş.
Sokoto Hilafeti, örnek müesseseler ortaya çıkaran bir devlet. 100 yıl bölgenin huzur ve barış içerisinde yaşamasını başarmış. Emperyalist İngilizler’in müdahalesiyle 1903 yılında hilafet yönetimi son buluyor. Sokoto Hilafeti’nden 100 yıl sonra hala bölgede huzursuzluk, kaos kol geziyor.
Kitabın ikinci bölümü İman, İslam bölümü ilmihal niteliğinde ancak İhsan bölümü demir leblebi dönüp dönüp mutlaka okunmalı. Şeyh Osman bölümün girişinde “Sorumluluk çağındaki herkes, hayırlı özellikler kazanmak ve hayırsız özelliklerden kaçınmak için bu ilimden yeterli miktarda öğrenmelidir.” diyor.
Bu bölümden birkaç başlık:
Kalbi şeytanın vesveselerinden temizlemek. Kalbi kendini beğenme hastalığından temizlemek. Kalbi kibirden temizlemek. Kalbi öfkeden temizlemek… Kısa öz ve net, ayeti kerimeler eşliğinde tavsiyeler…
Şeyh Osman’ın 20 yaşında yazdığı 63 beyitlik “Bana Bir Yol Var mı?” adlı naatından iki beyitle bitirelim.
Bana bir yol var mı Taybe’ye gidilecek
Kabrini ziyarete Haşimi Muhammed’in?
Güzel rayihası öyle yayıldı ki âleme
Hac yolunda insanları cezbetti Muhammed’e…
Şeyh Osman Dan Fodoi’ye Allah rahmet eylesin.
Dr. Kemal Kahraman’ın kitabı İlke Yayınları’ndan çıkmış…