Afrika Masumiyet

Abone Ol

Gönüllüler Derneği, İbrahim Ceylan önderliğinde 2005 yılından bu yana dünyanın en yoksul ülkelerinden Nijer’e 26 sefer düzenleyerek yüz binlerce cana derman oldu. Poliklinik muayenesi, cerrahi müdahaleler, diş çekimi, katarak ameliyatları, keçi yardımları ve su kuyuları açarak insanların geleceklerini aydınlatıyorlar. Bu güzel yapılanma adı üstünde gönüllülerden oluşuyor. Türk insanının merhamet elinin uzanmasında TİKA ve Türk Hava Yolları’nın büyük destekleri var. Bu hareketin gönüllü lideri İbrahim Ceylan mütevazı bir işadamı olarak gönüllerde taht kuruyor.

Bu gönüllü hareketin gönüllü fotoğraf sanatçısı Coşkun Aydın da 22 defa bu gezilere katılarak tarihin tanığı, zamanın şahidi olarak yaşanan hayatı belgeledi. Ve o fotoğraflar şimdi kitaplaştı. 7 yıllık çekimlerinden seçerek hazırladığı “Afrika Masumiyet” kitabını İstanbul Ticaret Odası bastı. 138 yıllık köklü bir kurum olan İstanbul Ticaret Odası bu çalışmayla Afrika’ya merhamet elini uzatan gönül insanlarının çalışmalarını da taçlandırmış oldu.

Coşkun Aydın, fotoğraflarını çektiği insanların duygularını yansıtmaya çalıştığını ifade ediyor. Gerçekten kitaptaki fotoğraflar Afrika’nın huzurlu gülen yüzünü yansıtıyor. Emperyalist Fransızlar, Portekizliler, İngilizler Afrika’nın bütün birikimini sömürmüşler ancak insanların yüreklerini, mutluluklarını daha yok edememişler.

Bu gönüllü harekete ailecek katılan İstanbul Ticaret Odası eski Başkanı Doç. Dr. Murat Yalçıntaş da yaşadıklarını kitapta “büyük şehrin sokaklarında kaybettiğimiz insanlığımızı Afrika’nın çöllerinde buluyoruz” diyerek anlatıyor.

Kitapta bir isim daha var; Türkiye’de Afrika denince hep onun adı akla gelir. Yıllarca kitaplarıyla, yazılarıyla, konuşmalarıyla Türkiye’nin yaklaşık 40 katı büyüklüğünde kıtanın yükünü adeta tek başına sırtlanan isimdir o. Kimden mi bahsediyoruz; Türkiye’nin Senegal Büyükelçisi Prof. Dr. Ahmet Kavas hocadan. Ahmet Kavas daha önce de Türkiye’nin Çad Büyükelçiliğini yaptı.

Afrika Masumiyet kitabının tanıtım toplantısı Cemile Sultan Korusu’nda yapıldı. İstanbul’un boğaz manzaralı güzide mekânında virüs nedeniyle tedbirli ve az katılımlı bir organizasyonla gerçekleşti. Bu korunun genel müdürü Mustafa Tekiroğlu ve arkadaşları pandemi kurallarına uyarak hizmetlerini mükemmel yaptılar. Korana virüs nedeniyle kapalı mekânların sıkıntılarını bertaraf etmek açısından Cemile Sultan Korusu açık alanlarıyla geniş imkânlar sunuyor.

Afrika Masumiyet kitabının proje yönetmeni Hasan Mustafa Arslanda bu kıymetli eserin ortaya çıkması için olağanüstü gayret gösterdi. İstanbul Ticaret Odası Araştırma Yayın Kurulu ve çok sayıda çalışanın bu güzel eserin oluşmasına katkısı büyük oldu. Genel Sekreter Doç. Dr. Nihat Alayoğlu yönetimindeki ekip çok sayıda işlerinin yanı sıra kültür ve sanata değer veren bir kadrodan oluşuyor.

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç de dünyanın ve ülkemizin bu sıkıntılı günlerinde ufuk çizen ve moral veren duruşuyla hem ekonomimize hem de kültür ekonomisine katkı sağlamak için canla başla çalışıyor.

Tanıtım toplantısında ifade ettiğim bir cümleyle bitireyim: “Afrika’yı sömürmek için hesap üstüne hesap yapanlara, buradan elde ettikleriyle gayri safi milli hasılalarını artırmak isteyenlere şunu sormak istiyorum: Sizin gayrisafi mutluluk hasılanız, gayrisafi masumiyet hasılanız kaç?”