Dünya

Afganistan yönetimi Avrupa'daki 5 diplomatik misyonunu tanıdı

Afganistan yönetimi, Avrupa'daki 5 diplomatik misyonunun kendi resmi temsilcileri olarak kabul edildiğini ve buradaki tüm işlemlerin geçerli olduğunu açıkladı.

Abone Ol

30 Temmuz’da 14 Afgan misyonunun tanımadığını ve burada gerçekleştirilen diplomatik ve konsolosluk işlemlerini kabul etmeyeceğini duyuran Afganistan geçici hükümeti Dışişleri Bakanlığı, ülke dışındaki Afgan vatandaşlarına yönelik yeni bir bilgilendirme yaptı.

Yapılan açıklamaya göre, Hollanda, İspanya, Bulgaristan ve Çekya'daki Afgan büyükelçilikleri ile Almanya'nın Münih kentindeki başkonsoloslukları, Afganistan merkezi hükümetini temsil etmektedir. Bu misyonlarda gerçekleştirilen işlemler ve belgeler, merkezi yönetim tarafından geçerli sayılacaktır.

Açıklamada, ilişiği kesilen 14 misyondan 30 Temmuz'dan önce alınan pasaportların geçerliliği kabul edilirken, bu tarihten sonrakilerin geçerli olmayacağı belirtildi. Aynı şekilde, 30 Temmuz öncesinde alınan vizelerin geçerli olduğu, ancak bu vizelerle Afganistan'a giriş yaptıktan sonra çıkış yapan yabancıların geri dönemeyeceği ifade edildi.

Afganistan geçici hükümeti, 30 Temmuz’da yapılan açıklamada, merkezi hükümetle işbirliği yapmadığı için Avrupa’daki 14 diplomatik misyonla ilişkilerin kesildiğini duyurmuştu. Bu misyonlar arasında Londra, Berlin, Bonn, Belçika, İsviçre, Avusturya, Fransa, İtalya, Yunanistan, Polonya, İsveç, Norveç, Kanada ve Avustralya'daki Afgan büyükelçilikleri ve konsoloslukları yer alıyor.

Afganistan’daki yönetim değişikliği sonrası, bazı ülkeler yeni yönetimin temsilcilerini kabul etmedi ve önceki yönetim tarafından atanan diplomatlar, bazı misyonları yönetmeye devam etti. Bu durum, merkezi yönetim ile dış misyonlar arasında uyumsuzluğa yol açtı.