Bölgede yapığı inceleme sonrası gazetecilere açıklamalarda bulunan AFAD Başkanı Okay Memiş, “3 ilde 142 yapı yangından etkilendi. Bunlardan 11’i yıkık, 91’i ağır hasarlı, 39’u ise az hasarlıdır. Özellikle İzmir ilimizde konut, iş yeri ve tarım zararlarıyla ilgili çalışmalar devam etmektedir” ifadelerini kullandı.
İzmir'in Karşıyaka ilçesinde 15 Ağustos akşamı çıkan ve şiddetli rüzgarın etkisiyle büyüyen, ev ve iş yerlerine sıçrayan orman yangınının ardından bölgede incelemeler sürüyor. Son olarak AFAD Başkanı Okay Memiş, İzmir Valisi Süleyman Elban ile birlikte yangın bölgesine gelerek birtakım açıklamalarda bulundu.
“Toplam 4 bin 700 vatandaş tahliye edildi”
“15 Ağustos'ta başlayan ve yoğun olarak İzmir, Manisa, Aydın, Uşak, Muğla, Karabük ve Bolu illerinde etkili olan büyük ölçekli orman yangınlarını yaşadık” diyen Başkan Memiş, “Yangından etkilenen illerde, Valilerimizin başkanlığında Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezleri, ilgili kurum ve kuruluşların katılımıyla 7/24 esasına göre çalışmışlardır. Diğer tüm illerimizde Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezlerimiz yangın bölgelerine; personel araç gereç desteği vermek üzere teyakkuz halinde görevlerine devam etmektedirler. Bu yangınlarda toplam 5 bin 901 personel, 2 bin 533 araç, 450 arazöz, 613 su tankeri ve itfaiye aracı, 27 uçak, 72 helikopter olmak üzere 99 hava aracıyla müdahale yapılmıştır. Orman yangınlarından etkilenen yerleşim yerlerinde, ülke genelinde toplam 4 bin 700 vatandaşımız valilerimizin koordinesinde güvenli yerlere tahliye edilmiştir. Yangından zarar gören yerleşim yerlerinde hasar ve zarar tespit çalışmaları devam etmektedir” diye konuştu.
142 yapı orman yangınından etkilendi
İlk belirlemelere göre İzmir, Manisa ve Aydın’da toplam 142 yapının orman yangınlarından etkilendiğini vurgulayan Memiş, “Bunlardan 11’i yıkık, 91’i ağır hasarlı, 39’u ise az hasarlıdır. Özellikle İzmir’de konut, iş yeri ve tarım zararlarıyla ilgili çalışmalar devam etmektedir. Uşak, Muğla, Bolu ve Karabük illerimizde meydana gelen yangınlarda, yapısal hasar ve zarar tespiti bulunmamaktadır. Bu mağduriyeti devlet olarak gidermeye gayret edeceğiz” şeklinde konuştu.
“Yangınların yüzde 90’ı insan kaynaklı”
“Afet risk azaltmasında AFAD olarak can kaybı yaşanmaması bizim birinci önceliğimiz” diyen Memiş, sözlerine şöyle devam etti:
“Risk azaltmak çok geniş kapsamlı bir görev. Kamu kurum ve kuruluşlarımızın görevi var. Vatandaşımızın da duyarlı olması gerekiyor. Dere yatağına ruhsat verilmemesi gerekiyor. Ormana bitişik olan yerlerde ruhsatsız yapılaşmaya müdahale edilmesi gerekiyor. Yetki yerel yönetimlerde, belediyelerimizde, belli alanlarda bakanlıklarımızda, belli alanlarda bizde. Türkiye genelinde yangınların yüzde 90’ı insan kaynaklı.”