Adalarda atlarda ortaya çıkan ruam hastalığı ile ilgili

Abone Ol

Adalar Kaymakamlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Ruam hastalığı nedeniyle 81 at itlaf edildi.

Ruam at, eşek ve katır gibi tek tırnaklı hayvanların bulaşıcı bir solunum sistemi hastalığıdır. Etkeni Pseudomonasmallei adlı bakteri olan hastalık, çok eski tarihlerden beri bilinmekle (milattan önce 384) birlikte hayvanlardan insanlara bulaşabilme özelliği bulunmaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığı’nınihbarı Mecburi Hayvan Hastalıkları ve Bildirimine İlişkin Yönetmelik kapsamında yer alan hastalık Malleus veya Mankafa olarak da adlandırılmaktadır.

Hastalık atlarda yavaş (kronik), eşek ve katırlarda hızlı (akut) seyreder. Bu nedenle atlar hastalığın bulaşmasında daha fazla roloynar. Etken insanlara hasta hayvanlara temas ile bulaşmaktadır. Yine atların burun akıntıları veya deri lezyonlarından gelen irin bakterinin çevreye bulaşmasında etkilidir.

Etkenin insanlara bulaşma yoluna bağlı olarak hastalığın burun, deri ve akciğer olmak üzere üç klinik formu bulunmaktadır. Burun formunda, genellikle tek taraflı burun akıntısı görülmektedir. Hastalığın ileri safhalarında burun akıntısı koyulaşmakta ve kanlı bir hal alabilmektedir. Deri ruamı, genellikle deride nodüller ve ülserler (yara) ile karakterizedir. Akciğer ruamı, yavaş seyirli olup sinsi bir hastalıktır. Güç ve ağrılı solunum gibi solunum yolu belirtileri görülür, çoğu zaman tüberküloz (verem) ile karışabilmektedir.

Hastalıktan korunmak içinresmi otorite, yetiştiriciler ve vatandaşların alması gereken tedbirler bulunmaktadır. Bu kapsamda;

Hayvan hareketlerinin kontrol altına alınması,Ahırlara test yapılmadan yeni hayvan sokulmaması ve belirli aralıklarla atlara ruam hastalığı yönünden serolojik ve deri testlerinin yapılması,Hastalığın ahırda çıkması halinde hastalığın yayılımının önlenmesi açısından hasta hayvanların itlaf edilmesi,İtlaf edilen hayvanların ve ahırlarındaki altlıkların yakılması veya sokak hayvanlarının ulaşamayacağı derinlikte çukurlara gömülerek üzerlerinin sönmemiş kireçile kapatılması,Hastalığın çıkış yaptığı ahırların ve çevredeki ahırların karantinaya alınarak hastalık belirtisi göstermeyen tek tırnaklı hayvanların belli bir süre gözlenmesi,Hastalığın çıkış yaptığı ahırlar başta olmak üzere çevredeki diğer ahırlarda ve hasta hayvanların temas ettiği yerlerde dezenfeksiyon işlemlerinin yapılması,Atlara temas eden kişilerin eller başta olmak üzere kişisel temizliğe özen göstermeleri ve hastalığın belirtileri yönünden kendilerini bir süre takip etmeleri gerekmektedir.