Kültür Sanat

Açlık Oyunları Kuşların ve Yılanların Şarkısı: Kötü adam yaratmanın cazibesi

Açlık Oyunları’ndan 65 yıl önce yaşananları ve Başkan Snow’un kötü adama dönüşme hikayesini anlatan Açlık Oyunları: Kuşların ve Yılanların Şarkısı vizyona girdi. İşte filmle ilgili ayrıntılar ve bol spoiler…

Abone Ol

Berfin Bitirim-Muhabir

Son yıllarda hem kitap hem de sinemada yükselen “kötü adamın hikayesi” yaygın tema olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle Joker filminin ardından sinemada “yanlış anlaşılan kötü adam” hikayeleri daha çok ilgi çeker hale geldi diyebiliriz. 17 Kasım’da vizyona giren ve aslında birçok kişinin yakından bildiği bir evrenin geçmişini anlatan Açlık Oyunları: Kuşların ve Yılanların Şarkısı filminde de kötü adamımız Başkan Snow’un gençlik yıllarına yolculuk ediyoruz.

Sizler için filmle ilgili detayları paylaştık. İşte detaylar…

YAZIDA FİLMLE İLGİLİ SPOLER YER ALMAKTADIR!

KÖTÜ OLARAK MI DOĞARIZ?

Tüm zamanların en dikkat çeken distopya eserlerinin başında gelen ve ilk kez 2012 yılında vizyona girerek kendisinden sonra gelen birçok yapıma önderlik eden Açlık Oyunları serisi seneler sonra yeniden gündeme geldi. Eminim kitap kurtları yakından biliyordur; serinin yazarı Susanna Collins ana serinin son kitap olan Alaycı Kuş kitabının ardından yaşananların geçmişini anlatan kısa bir hikaye kaleme aldı.

Alaycı Kuş: Kuşlar ve Yılanların Şarkısı isimli bu kitap ana seride kötü karakter olarak karşımıza çıkan Başkan Snow’un gençlik yıllarına odaklanıyor ve yaşananların insanın kişiliğini nasıl etkilediğine odaklanıyor.

Açlık Oyunları tutkunlarının yeniden sinemaya akın etmesine neden olan film uyarlaması tam olarak kötü adama bakış açınızı değiştirmeniz gerektiğini hissetmenizi sağlayarak başlıyor. Yapımın genelinde yer alan esas soru ise “insanlar kötü olarak mı doğar, yoksa kötülüğü öğrenir miyiz?"

BENCİLLİK VE KÖTÜLÜĞÜN DOĞUŞU ÜZERİNE

Açlık Oyunları: Kuşların ve Yılanların Şarkısı, Panem'in başkanı olmadan önce 18 yaşındaki Coriolanus Snow babasının öldürülmesinin ardından beş parasız bir soyun son varisidir ve kuzeni ile büyükannesi için kazanmak zorunda olduğu bir ödül vardır.

En iyi notlara sahip olan Snow’un tüm planları 10. Açlık Oyunları için mentor olarak seçildiğinde değişir. Snow, yoksul 12. Bölge'nin haraç kızı Lucy Gray Baird'e akıl hocalığı yapmakla görevlendirildiğinde ne yapacağını şaşırır.

Ancak Lucy, hasat töreni sırasında söylediği şarkıyla herkesin bir anda yıldızı olur. Bu durumun ardından Snow, durumu lehine çevirebileceğine inanmaya başlar. Güçlerini birleştiren Snow ve Lucy'nin hayatta kalmak için zamana karşı yarışı, sonunda kimin ötücü kuş, kimin yılan olduğunu ortaya çıkaracaktır.

Aslında filmin iki bölüme ayrıldığını söylemek mümkün. Büyükannesi ve kuzeni Tigris ile ne olursa olsun keyifli zaman geçirip kendi himayesine verilen Lucy Gray Baird'in iyiliği için savaştığı bölümde Coryo Snow.

En yakın arkadaşına yardım etmek için hayatını riske atarak bir kişiyi öldürmek zorunda kalan Snow, bunun kendisine güç verdiğini anladığı an içinde bir şeyler değişmeye başlar ve kendini kurtarma içgüdüsünün de artmasıyla birlikte daha bencil biri haline gelir.

HİLE İLE DEĞİŞEN HAYAT

Oyunların beklenen şekilde devam etmemesi nedeniyle asıl hikayenin kötü karakteri olan oyun kurucu oyunlardaki herkesi öldürmek istiyor ve bunu engellemek isteyen Coryo Snow ise kendi haracı Lucy Gray Baird'i kurtarmak için hile yapıyor ve oyunu kazanıyor.

Bu hilenin ortaya çıkmasının ardından cezalandırılan ve Barış Muhafızı olarak mıntıkalara sürülen Snow’un karakteri de bu noktadan sonra ana seride bildiğimiz “şeytan”a dönüşmeye başlar. Lucy Gray’in ardından 12. Mıntıkaya giden Snow aslında aşk ve eğlenceyle dolu günler yaşasa da belli bir sürenin sonunda en yakın arkadaşına kurduğu tuzakla idam edilmesine neden olur. Ayrıca iki kişiyi daha öldürür ve Lucy Gray’in kendi toplumundan ayrılarak kaçmasına neden olarak Capitol’e geri döner.

BİLDİĞİMİZ SNOW’UN DOĞUŞU

Küçüklükten bu yana aralarından su sızmayan ve ne olursa olsun yanında olan Tigris, mıntıkadan geri dönen Coryo’nun artık bambaşka bir adam olduğunu fark ederek, hırslarına yenik düştüğünü gören ilk kişilerden biridir. Bu noktadan sonra Tigris ona ilk kez ilk kez Coriolanus adıyla seslenir ve artık şeytanla anlaşma yapan Snow kendini bambaşka bir hayata adar.

 KATNİSS ÇİÇEĞİ VE İDAM AĞACI ŞARKISI

Film boyunca ana seriye birçok gönderme yapılıyor. Özellikle Katniss çiçeğinin “henüz zamanı” olmadığına ilişkin vurgu ve 10. Açlık Oyunlarının ardından yaşadığı acının ardından Lucy Gray tarafından bestelenen İdam Ağacı şarkısının 65 yıl boyunca dilden dile dolandığı da ilgi çekici konulardan biri.

Özellikle 65 yıl sonra Snow’a isyanın temsili olacak olan bu şarkıya küçük Snow’un verdiği tepki görülmeye değer. Özellikle “alaycı kuşların” Snow’un sevdiği her şeyi yok etmenin başlangıcı olarak tasvir edilmesi gelecekte bir “Alaycı Kuş” tarafından yok edileceğini bilen izleyicilerin yüreğini burktuğunu söyleyebilmek de mümkün.