Dünya

AB'nin yeni savunma komiseri Eurobondlara açık

Litvanyalı Andrius Kubilius, AB savunma bütçesini artırmak için ortak borçlanma ve pandemi sonrası fonları kullanmayı öneriyor.

Abone Ol

Avrupa Birliği’nin ilk savunma ve uzay komiseri olmaya aday olan Litvanyalı Andrius Kubilius, AB’nin savunma kapasitesini artırmak ve rekabet gücünü yükseltmek için ortak borçlanma fikrine açık olduğunu belirtti. Eski Litvanya Başbakanı Kubilius, AB'nin askeri gücünü artırmak için hızlıca kaynak bulunması gerektiğini vurguladı.  

Kubilius, Euronews'e yaptığı açıklamada, savunma harcamalarını artırmak için çeşitli finansman seçeneklerini araştırdıklarını belirtti. Ortak borçlanma, AB’nin pandemiden sonra kullanılmayan toparlanma fonlarından kaynak yaratma ve Avrupa İstikrar Mekanizması'nı (ESM) kullanma gibi seçeneklerin masada olduğunu söyledi. Ayrıca, Avrupa Yatırım Bankası ve özel finansal kurumların da bu sürece dahil edilebileceğini ifade etti.  

Almanya ve Hollanda'nın İtirazları

İtalya'nın eski Başbakanı Mario Draghi’nin önerdiği gibi, AB savunma sistemlerini finanse etmek için ortak AB tahvilleri çıkarılması fikri tartışılıyor. Ancak bu öneri Almanya ve Hollanda gibi ülkelerin direnciyle karşılaşmış durumda. Kubilius, bu tür kararların AB üye devletleriyle koordinasyon içinde alınması gerektiğini vurguladı.  

Kallas ile Koordinasyon

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, bu yıl başında Kubilius’un savunma komiserliği görevini kuracağını açıkladığında, uzmanlar bu pozisyonun, AB'nin yeni dış politika şefi Kaja Kallas'ın çalışmalarına çakışabileceği konusunda uyarıda bulunmuştu. Von der Leyen, Kubilius’a gönderdiği bir mektupta, Kallas ile yakın iş birliği içinde çalışmasını önerirken, savunma sanayii ve araştırma gibi ekonomik alanlarda daha fazla rol oynayabileceğini belirtti.  

Kubilius, yeni Komisyon’un göreve başlamasının ardından, Kallas ile birlikte savunma harcamaları ve kolektif yatırımlar için bir plan sunacağını söyledi. AB savunma pazarını güçlendirmek ve askeri hareketliliği artırmak öncelikli hedefler arasında yer alıyor.