Dünya

AB'nin ormansızlaşma yasası bir yıl ertelendi: Sağ kanat zafer ilan etti

Avrupa'da ormansızlaşmaya karşı mücadele yasasının ertelenmesi, sağ partiler tarafından zafer olarak nitelendirilirken çevre örgütleri durumu büyük bir geri adım olarak görüyor.

Abone Ol

Avrupa Birliği Ormansızlaşma Yönetmeliği'nin yürürlüğe giriş tarihi, Avrupa Parlamentosu ve üye ülke temsilcilerinin anlaşmasıyla 2025 yılı sonuna ertelendi. Bu karar, ürünlerini ormansızlaşmayla bağlantısız olduğunu kanıtlamak zorunda olan şirketlere bir yıl daha süre tanıyor. Ancak bu erteleme, yasayı daha da gevşetmek isteyen sağcı grupların tüm taleplerini karşılamadı.

Ertelenen Uygulama, Tartışmalar ve Sağ Kanadın Talepleri

Avrupa Halk Partisi (EPP), bu ertelemeyi büyük bir zafer olarak nitelendirdi. Alman milletvekili ve düzenlemenin baş müzakerecisi Christine Schneider, "Bu yasa ile ilgili uygulamayı bir yıl ertelemeyi başardık, bu da Avrupalı işletmelere ve çiftçilere planlama güvenliği sağlıyor," dedi.

Ancak EPP ve destekçileri, ülkelerin düşük risk kategorisine alınarak düzenlemeden muaf tutulmasını sağlayacak bir değişikliği kabul ettiremedi. Bunun yerine, Avrupa Komisyonu’nun, yönetmeliğin uygulanmasından altı ay önce yönergeleri güncellemesi ve iyi orman yönetimi sergileyen ülkeler için bürokratik yüklerin azaltılmasını incelemesi kararlaştırıldı. Yönetmeliğin genel bir incelemesinin ise 2028 ortasına kadar tamamlanması planlanıyor.

Çevre Gruplarından Sert Tepkiler

Çevre örgütleri, düzenlemenin ertelenmesini, Ursula von der Leyen liderliğindeki Avrupa Komisyonu’nun yeşil dönüşüm ajandasında bir gerileme olarak değerlendirdi. WWF Avrupa Politikaları Ofisi'nden Anke Schulmeister-Oldenhove, "Yasanın temel unsurlarının değişmeden kalması bir nebze rahatlatıcı, ancak erteleme, ormansızlaşmanın önlenmesinde kayıp bir yıl anlamına geliyor," dedi.

Fern Orman Koruma Grubu'ndan Nicole Polsterer, "EPP'nin yasayı işlevsiz hale getirme çabalarına rağmen, üye devletler birliğini korudu ve yasayı sağlam tuttu," diyerek AB'nin tutumunu övdü.

Ormansızlaşma Yönetmeliğinin Kapsamı ve Uygulama

AB Ormansızlaşma Yönetmeliği, palm yağı, sığır eti, soya, kahve, kakao, kereste ve kauçuk gibi ormansızlaşmayla ilişkilendirilen ürünlerin ithalat ve ihracatını yapan firmaların tedarik zincirlerinin ormansızlaşmaya neden olmadığını kanıtlamasını şart koşuyor. Ayrıca çikolata ve mobilya gibi bu ürünlerin türevlerini de kapsıyor.

Yeni uygulama tarihi 30 Aralık 2025 olarak belirlenirken, küçük ve orta ölçekli işletmeler için bu tarih altı ay daha uzatıldı. Politika, AB Konseyi ve Avrupa Parlamentosu’nun nihai onayını bekliyor.