SABRİ İŞBİLEN / ÖZEL HABER
Gezi, 17-25 Aralık, 15 Temmuz işgal girişimiyle Türkiye’yi işgal edemeyen, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı saf dışı bırakamayan ABD, FETÖ ve diğer taşeronları başarısız olunca fiilen devreye girdi. 4 gün önce ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu’nda “ABD-Türkiye İlişkilerinde Öncelikler ve Zorluklar” başlıklı bir oturum düzenlendi. Komisyonun en kıdemli Demokrat senatörü Ben Cardin, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 satın alma planına tepki göstererek, “bunun rahatsız edici” bir gelişme olduğunu söyledi. Ardından Trump tarafından görevden alınan FETÖ’cü savcı Preet Bharara’nın yerine vekâlet eden New York Güney Bölge Savcı Vekili Joon H. Kim harekete geçti. FETÖ’cü teröristlerin verdiği bavulların içerisindeki düzmece belgelerle iddianameyi 3. kez değiştiren Kim, Ekonomi eski Bakanı Zafer Çağlayan, Halk Bankası eski Genel Müdürü Süleyman Aslan, Genel Müdür Yardımcısı Levent Balkan ve Abdullah Happani hakkında önce dava açtı, sonra ise skandal şekilde tutuklama kararı çıkardı.
ABD’li firmalar deldi
FETÖ kontrolüne girmiş Savcı Kim, skandal kararını “İran ambargosunu delmek için ABD yönetimi yetkililerine yalan söyleme, milyonlarca dolarlık yasa dışı işlemlerle bağlantılı fonları aklama; bu işlemlerin asıl niteliğini gizleyerek çeşitli finansal kurumları aldatma” gerekçelerine dayandırdı. İran’a ABD’nin koyduğu göstermelik ambargoyu en çok ABD’li firmaların delmesine rağmen, savcının ABD’li firmalar yerine Türkiye’ye yönelik kumpas belgeleriyle hukuki işlem başlatması gözden kaçmadı.
Barzani’yi koruma hamlesi
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Burnuma pis kokular geliyor” dediği ABD’nin hukuki garabetinin perde arkası da deşifre oldu. ABD’nin amacı Türkiye’yi 3 konuda engellemek.
Irak Kürt Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani’ye referandum talimatı veren ABD’nin, Irak’ı paramparça etme, bölgeyi kana gölüne çevirme planının önündeki en büyük engel Türkiye. Siyonist İsrail’e uydu devleti anlamını taşıyan referanduma ilk günden bu yana karşı çıkan Türkiye, Musul ve Kerkük üzerinde halen hak sahibi ve Türkmenler’in can güvenliğini sağlamak için de başta askeri harekât olmak üzere pek çok hakka sahip. ABD’nin yargı skandalının hedefindeki birinci konu bu.
“PKK’ya dokunmayın” mesajı
İkincisi ise sınırın yüzde 65’ini işgal eden PKK’yı korumak. ABD’nin hamlesi Türkiye’nin uzun süredir hazırlığını yaptığı Afrin ve Münbiç harekâtını engellemek.
ABD, PKK devleti ve Akdeniz’e inen enerji koridoru planının Türkiye tarafından bozulması ihtimaliyle paniğe kapıldı. ABD, ayrıca PKK’ya sadece 4 ayda bin TIR’dan fazla silah gönderdi.
ABD’nin son hedefi de Türkiye ile Rusya arasında imzaları atılan S-400 hava savunma sisteminin alımını durdurmak. Türkiye’nin askeri olarak çağ atlamasına karşı duran ABD, senatörlerinin uzun süredir “Nasıl önüne geçebiliriz” diye düşündüğü S-400 anlaşmasını iptal ettirmek için yargı yoluyla şantaja başladı.
Hakkında dava açılan söz konusu isimlerin gayrihukuki hiçbir işleminin bulunmadığı belirtilirken, ABD’nin Türkiye’nin elini zayıflatmak için yaptığı hukuki şantajdaki belgelerle bir sonuç alamayacağı hukukçuların ortak kanaati.