Dünya

ABD'de Trump hakkında yeni bir iddianame hazırlandı

ABD'de eski başkan Donald Trump hakkında, 2020 başkanlık seçimi sonuçlarını değiştirme girişimiyle ilgili yeni bir federal iddianame hazırlandı.

Abone Ol

ABD basınında yer alan haberlere göre, seçimlerin yaklaşmasıyla Trump'a yönelik davalar ve hukuki süreçler sürüyor.

Özel Yetkili Savcı Jack Smith tarafından hazırlanan revize edilmiş iddianamede, Trump'a yöneltilen dört suçlama yer almakta; ancak Yüksek Mahkeme'nin "devlet başkanının resmi eylemi" olarak görebileceği kısımlar çıkarılarak iddianame daraltıldı.

Yeni iddianamede Trump'ın eylemleri, görevdeki bir başkan değil, siyasi bir aday olarak değerlendirildi. Bu değişiklik, Yüksek Mahkeme'nin geçen ay Trump’ın resmi eylemleri için kısmi dokunulmazlık tanıdığı, ancak aday olarak yaptığı hareketler için dokunulmazlık sahibi olmadığına dair kararından sonra geldi.

Özel Yetkili Savcı Smith, Trump'ı 2020 seçimlerine müdahale suçlamasıyla yargılarken, eski başkanın hukuk ekibi başkanlık dokunulmazlığı iddiasıyla davayı düşürmeye çalışıyordu.

1 Temmuz'da ABD Yüksek Mahkemesi, Trump'ın 6 Ocak Kongre baskını ve 2020 seçimlerine müdahale iddialarıyla ilgili "bazı konularda dokunulmazlık" hakkı olduğuna karar vermişti. Mahkeme, 3'e karşı 6 oyla eski başkanın resmi eylemleri dolayısıyla kovuşturmaya karşı dokunulmazlık hakkına sahip olduğuna, ancak bu dokunulmazlığın özel eylemleri için geçerli olmadığına hükmetti.