Dünya

ABD'de Çin asıllı aktivist, Pekin'e bilgi aktarmaktan suçlu bulundu

ABD'de demokrasi yanlısı olarak tanınan Çin asıllı Amerikalı aktivist Shujun Wang, Çin yönetimine muhalif olanlar hakkında bilgi toplamak ve bu bilgileri Pekin yönetimine aktarmaktan suçlu bulundu.

Abone Ol

ABD basınında yer alan haberlere göre, New York'ta demokrasi yanlısı bir grubun kurulmasına yardımcı olan akademisyen Shujun Wang'ın davası görüldü. Mahkeme, Wang'ın Çin istihbarat servisi Devlet Güvenlik Bakanlığının (MSS) talimatıyla 10 yılı aşkın bir süre boyunca ikili bir hayat sürdüğünü belirledi.

Mahkeme heyeti, Wang'ı, sahip olduğu itibarı Çin yönetimine muhalif olanlar hakkında bilgi toplamak ve bu bilgileri Pekin yönetimine iletmekten suçlu buldu. Wang, hakkındaki suçlamaları reddetti.

Savcı Yardımcısı Ellen Sise, temmuz ayında yaptığı açıklamada, "Shujun, Çin hükümetine karşıymış gibi davranarak aslında Çin hükümetine karşı olan insanlarla yakınlaştı. Daha sonra bu insanlara, kendisine güvenen kişilere, ihanet etti ve onlar hakkındaki bilgileri Çin'e bildirdi." ifadelerini kullandı.

1994'te ABD'ye Geldi

Çin'de bir üniversitede görev aldıktan sonra 1994'te New York'a gelen Shujun Wang, daha sonra ABD vatandaşı oldu. Wang, Çin Komünist Partisinin iki liderinin adını taşıyan Queens merkezli "Hu Yaobang ve Zhao Ziyang Anma Vakfı'nın" kurulmasına yardımcı oldu.

Savcılar, Wang'ın Çin hükümetini eleştiren kişilerin konuşmalarını, toplantılarını ve planlarını içeren e-postalar yazdığını ve bunları "günlük" olarak adlandırdığını belirtti. Bu e-postalardan birinin, 1989'da Pekin'in Tiananmen Meydanı'ndaki protestoları ve kanlı müdahaleyi anma etkinlikleriyle ilgili olduğu kaydedildi.

Diğer e-postalarda ise Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in ABD'ye yaptığı çeşitli ziyaretler sırasında gösteri planlayan kişilerden bahsedildiği belirtildi. Savcılar, Wang'ın e-postaları göndermek yerine taslaklar halinde kaydettiğini ve Çinli istihbarat görevlilerinin ortak bir şifreyle bu taslakları okuyabildiğini vurguladı.

İddianameye göre Wang, diğer şifreli mesajlarında yaklaşan demokrasi yanlısı etkinliklerin ayrıntılarını ve önde gelen Hong Konglu bir muhalif ile ABD'deyken buluşma planlarını iletti.

Wang'ın avukatları ise müvekkillerini, saklayacak bir şeyi olmayan, girişken bir akademisyen olarak nitelendirdi.