Dünya

ABD Senatosu, Trump'a yönelik suikast girişimindeki "hataları önlenebilir" buldu

ABD Senatosu, eski Başkan Donald Trump’a yönelik Temmuz’daki suikast girişiminde güvenlik hatalarının öngörülebilir ve önlenebilir olduğunu belirtti. Rapora göre, Gizli Servis’in planlama ve iletişiminde ciddi eksiklikleri vardı. Suikast girişimcisinin bulunduğu binanın güvenlik planına dahil edilmemesi önemli bir faktördü.

Abone Ol

ABD Senatosu, eski Başkan Donald Trump’a yönelik temmuz ayında gerçekleştirilen suikast girişimindeki güvenlik güçlerinin hatalarını değerlendirdiği bir rapor yayımladı. Bu raporda, güvenlik zaaflarının öngörülebilir ve önlenebilir olduğu sonucuna varıldı. Pensilvanya eyaletinde düzenlenen Trump mitingi sırasında meydana gelen saldırıda, güvenlik güçlerinin planlama, iletişim ve kaynak dağılımı alanlarında ciddi eksiklikler olduğu tespit edildi.

GÜVENLİK PLANLAMASINDA EKSİKLİKLER VARDI

Suikast girişimini gerçekleştiren Thomas Matthew Crooks’un ateş açtığı binanın, güvenlik planlamasına dahil edilmediği, Gizli Servis ve diğer güvenlik kurumları arasında net bir emir-komuta zinciri bulunmadığı vurgulandı. Saldırıdan hemen önce binanın çatısında şüpheli bir kişinin bulunduğuna dair uyarılar alınmış, ancak bu uyarılar zamanında Gizli Servis’e iletilmemişti. Gizli Servis'in raporunda da benzer şekilde hem federal hem de yerel güvenlik güçlerinin hata yaptığı belirtildi.

TRUMP'A SUİKAST GİRİŞİMİ

13 Temmuz’da Pensilvanya’nın Butler bölgesinde düzenlenen Trump mitinginde, Crooks tarafından gerçekleştirilen saldırıda bir kişi hayatını kaybetmiş, iki kişi yaralanmıştı. FBI, bu saldırıyı suikast girişimi olarak nitelendirmiş ve saldırganın 20 yaşındaki Thomas Matthew Crooks olduğunu açıklamıştı. Olayın ardından eleştirilerin hedefi olan ABD Gizli Servisi Direktörü Kimberly Cheatle, 23 Temmuz’da istifa etmişti.