Ekonomi

ABD otonom araçlarda Çin yazılımlarını yasaklamayı tartışıyor

ABD Ticaret Bakanlığı'nın otonom ve bağlantılı araçlardaki Çin yazılımlarını yasaklaması öneriliyor.

Abone Ol

ABD Ticaret Bakanlığı'nın otonom ve otonom bağlantılı araçlarda Çin yazılımlarını yasaklamayı önermesi bekleniyor.

Konuya yakın kaynaklar, Joe Biden yönetiminin otonom sürüş kabiliyeti seviye 3 ve üzeri olan araçlarda Çin menşeili yazılım kullanılmasını yasaklamayı teklif edeceğini söyledi. Bu öneriyle Çinli şirketler tarafından üretilen otonom araçların ABD yollarında test edilmesinin de yasaklanması öngörülüyor.

"Koşullu sürüş otomasyonu" olarak da adlandırılan 3. seviye otonom sürüş kabiliyeti, sürücünün belirli koşullarda ellerini direksiyondan kaldırıp telefonuna bakabilmesine ve film izleyebilmesine olanak sağlıyor.

ABD Ticaret Bakanlığı sözcüsü, "bağlantılı araçlardaki bağlantılı teknolojilerden kaynaklanan ulusal güvenlik risklerinden endişe duyduklarını" belirtti.

Çin'in Washington Büyükelçiliği sözcüsü, elektrikli araçların küresel bir sektör olduğunu söyleyerek "Çin, ABD'ye piyasa ilkelerine ve uluslararası ticaret kurallarına ciddiyetle uyma çağrısında bulunuyor... Çin yasal hak ve çıkarlarını kararlılıkla savunacak" dedi.

Çarşamba günü ABD, müttefik ülkeler ve sektörün önde gelen isimlerle birlikte bağlantılı araçların getirdiği ulusal güvenlik riskleri üzerine bir toplantı yapmış ve toplantıya Avustralya, Kanada, Avrupa Birliği, Almanya, Hindistan, Japonya, Güney Kore, İspanya ve İngiltere'den temsilciler katılmıştı.