Dünya

ABD istihbaratından "dış güçlerin" başkan seçimlerini hedef aldığı uyarısı

ABD istihbarat yetkilileri, Rusya ve Çin’in de aralarında bulunduğu dış güçlerin yaklaşan başkan seçimleri ile Temsilciler Meclisi ve Senato yarışlarına müdahale etmek için etki operasyonları başlattığı konusunda uyarıda bulundu.

Abone Ol

İstihbarat yetkilileri, Rusya ve Çin liderlerinin Amerikan siyasi sistemini analiz ederek, bu yılki seçimlerin dezenformasyonun yayılması için elverişli bir ortam sunduğunu belirttiler. Özellikle Rusya ve Çin’in, başkan ve eyalet seçimleri dahil birçok seçim kampanyasına yönelik eylemlere odaklandıkları ifade edildi. Ancak, hangi adayların hedef alındığı konusunda net bilgi verilmedi.

Rusya'nın Hedefleri

Rusya'nın, Ukrayna’yı destekleyen Demokrat Partililere ve bazı Cumhuriyetçilere zarar vermek amacıyla çaba harcadığı düşünülüyor. İstihbarat yetkilileri, Moskova’nın, Ukrayna ve NATO’yu eleştirirken Donald Trump'ı destekleyen bir tutum sergilediğine dikkat çektiler.

Çin ve İran’ın Rolü

Çin'in Tayvan gibi kilit konularda her iki partiden adayları hedef aldığına dair bulgular da mevcut. Çin'in, Donald Trump ile Demokrat Başkan Yardımcısı Kamala Harris arasındaki yarışta tarafsız bir tutum sergilediği ifade edildi. Öte yandan, İran’ın, Trump'ın yeniden seçilmesine karşı olduğu ve olası bir gerilimi artırma ihtimalinin daha yüksek olduğu belirtildi.

Küçük Ülkeler ve Etki Operasyonları

Diğer küçük ülkelerin de benzer etki operasyonları yürütüyor olabileceğinin altı çizildi. Örneğin, Küba hükümetinin de ABD’deki çıkarlarını desteklediği düşünülen adayları desteklemeye çalıştığı ifade edildi.

Dezenformasyon Stratejileri

Söz konusu dezenformasyon ve etki operasyonları, seçmenleri belirli adaylar veya konular hakkında yanlış yönlendirmek için tasarlanmış yanlış veya abartılı iddiaları içeriyor. Ayrıca, bu tür girişimlerin sosyal medya aracılığıyla seçim prosedürleri hakkında yanlış bilgi yaymayı amaçladığı vurgulandı.

Siber Tehditler ve Seçim Güvenliği

ABD’nin ulusal güvenlik yetkilileri, seçim sistemlerine yönelik siber saldırıların ve toplumsal güvensizliği körükleyen etki operasyonlarının 2024 seçimlerine ciddi bir tehdit oluşturduğunu belirtmektedir. ABD Siber Güvenlik ve Altyapı Güvenliği Ajansı Direktörü Jen Easterly, yabancı düşmanların seçim sonuçlarını değiştirmesinin mümkün olmadığına dair açıklamalarda bulundu.