Dünya

ABD ikinci kez başaramadı: Venezuela’da CIA darbesi başarısız oldu

Abone Ol

Türkiye’de 15 Temmuz hain darbe girişimi ile seçilmiş meşru hükümeti Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) eliyle devirmeye çalışan ABD Türk Milleti’nin tankın önüne çıkmasıyla istediğini alamadı. Hükümet devirme, yönetici tayin etme küstahlığından bir türlü vazgeçmeyen ABD’nin duvara tosladığı ülke Venezuela oldu. Venezuela Pazar günü Nicalas Maduro yönetimine karşı darbe girişimi ile hareketli saatler yaşadı. Ülkenin üçüncü büyük kenti Valencia’da Paramacay üssünde kendisini Yüzbaşı Juan Caguaripano olarak tanıtan bir kişi ile beraberindeki silah ve askeri üniformalı 15 kişi darbe bildirilerini andıran bir metin okudu. Maduro yönetimine tehditler yöneltilen açıklamaların sosyal medyada yayılmasının ardından hükümet yanlısı güçler devreye girerek darbecileri gözaltına aldı.

FETÖ’nün işgal girişiminin hain darbecileri

Asker üniforması giymiş siviller katıldı

Konuya ilişkin açıklama yapan Ordu Komutanı Jesus Suarez Chourio, devlet televizyonundan yayınlanan videoda, askeri birliklerin, saldırganlara “tek yumrukla” karşılık verdiğini ve “ayak takımının bir kez daha yenilgiye uğratıldığını” belirtti. Chourio, Paramacay askeri üssüne saldıran “paramiliter” grubun, “mevcut durumdan fayda sağladığını” ifade etti. Venezuela Savunma Bakanı Vladimir Padrino Lopez, askeri üsse saldıran küçük grubun, aralarında ordudan uzaklaştırılmış bir teğmenin dışında, asker üniforması giymiş sivillerden oluştuğunu açıkladı.

CIA’nın başarısız olan darbeci ekibi

Maduro: En ağır şekilde cezalandırılacaklar

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, askeri üsse yapılan saldırının faillerine en ağır cezanın verileceğini söyledi. Devlet Başkanı Maduro, devlet televizyonunda yaptığı konuşmada, Carabobo eyaletinin başkenti Valencia yakınlarındaki Paramacay üssüne saldırıyı düzenleyen 20 kişiden 2’sinin öldürüldüğünü, 1’inin yaralı ele geçirildiğini, 7’sinin yakalandığını ve 10’unun kaçtığını kaydetti. Ordu ve emniyet güçlerinin kaçan saldırganların peşinde olduğunu ifade eden Maduro, “Bu terör saldırısını düzenleyenlere en ağır cezanın verilmesini isteyeceğim” dedi. İsyancıların ‘Miami’ ve Kolombiya tarafından finanse edildiklerini öne süren Maduro uzun bir süredir ABD ve Kolombiya’yı muhalefetle birlikte darbe hazırlamakla suçluyordu.

CIA Direktörü itiraf etmişti

ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü Michael Pompeo, Venezuela hükümetini devirmek üzere çalıştıklarını ‘üstü kapalı’ olarak itiraf etmişti. Aspen Enstitüsü adlı düşünce kuruluşunda konuşan Pompeo, Venezuela’daki hükümeti devirmek için bölgedeki iki ülkeyle (Meksika ve Kolombiya) ile işbirliği yaptıklarını da söylemişti.