Dünya

ABD: Gazze'de ateşkes, savaşa son vermenin en iyi yolu

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, İsrail'in Gazze'ye saldırıları ve Orta Doğu'daki artan gerilimle ilgili olarak, "Bir ateşkes anlaşmasının bu savaşa son vermenin en iyi yolu olduğuna inanıyoruz" dedi.

Abone Ol

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Fox News'te katıldığı bir yayında, Orta Doğu'da artan gerilimi değerlendirdi. Kirby, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ABD Başkanı Joe Biden'ı "gelişmelerden haberdar edip etmediğine" ilişkin soruya yorum yapmaktan kaçındı ancak bölgedeki duruma ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Ateşkesin Önemi

Kirby, bir ateşkes anlaşmasının hala bu savaşa son vermenin en iyi yolu olduğuna inandıklarını belirtti ve bunun mümkün olduğuna dair inancını dile getirdi. Bu, ABD'nin bölgedeki çatışmaların sona erdirilmesine yönelik diplomatik çabalarını sürdürdüğünün bir göstergesi.

İsrail'in Savunma Hakkı ve Gerilimin Yayılmasının Önlenmesi

Kirby, İsrail'in kendisini savunması için gerekenleri yapma hakkını desteklerken, bölgedeki gerilimin yayılmasını önlemek amacıyla da çalıştıklarını ifade etti. Bu denge, ABD'nin Orta Doğu'da hem İsrail'in güvenliğini sağlama hem de daha geniş bir çatışmanın önüne geçme çabalarını yansıtıyor.

Biden ve Netanyahu'nun Görüşmesi

ABD Başkanı Joe Biden, Netanyahu ile yaptığı görüşmede İran tehdidine karşı İsrail'e ilave askeri destek göndermeye hazırlandıklarını dile getirmişti. Biden ayrıca, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye suikastının ateşkes ihtimalini etkileyip etkilemediği sorusuna "Yardımcı olmadı" yanıtını verdi.

Biden'ın Endişeleri ve Açıklamaları

Orta Doğu'daki gerginliğin tırmanmasından çok endişeli olduğunu belirten Biden, Netanyahu ile "çok net" bir görüşme yaptığını bildirdi. Biden, "(Görüşmede) Bu konuda çok net oldum. Ateşkes için bir temelimiz var. (Netanyahu) Bunun üzerine adım atmalı. Onlar da hemen bunun üzerine ilerlemeli" ifadelerini kullandı. Bu açıklamalar, ABD'nin bölgede kalıcı bir ateşkes sağlama konusundaki kararlılığını ve bu doğrultuda İsrail üzerinde baskı kurma çabalarını göstermektedir.