Ekonomi

ABD enflasyonu beklenenden düşük geldi! Eylül ayında faiz indirimi gelecek mi?

ABD'de enflasyonun beklenenden düşük gelmesi Eylül ayında faiz indirimi umutlarını artırdı Enflasyon, eski Başkan Donald Trump'ın fiyat artışları için Biden yönetiminin enerji politikalarını suçlamasıyla başkanlık seçimlerinde merkezi bir rol üstlendi.

Abone Ol

ABD'de yıllık enflasyon Temmuz ayında üç yıldan uzun bir sürenin en düşük seviyesine ulaşarak son kırk yılın en kötü fiyat artışının azaldığının son işareti oldu ve Federal Rezerv'in Eylül ayında faiz oranını düşürebileceği umudunu verdi.

Bir yıl öncesine göre ölçüldüğünde, Haziran ayında %3 olan fiyatlar Temmuz ayında %2,9 artmıştır. Bu, Mart 2021'den bu yana yıldan yıla en ılımlı enflasyon rakamı oldu.

Enflasyon, eski Başkan Donald Trump'ın fiyat artışları için Biden yönetiminin enerji politikalarını suçlamasıyla başkanlık seçimlerinde merkezi bir rol üstlendi.

Başkanlık adayı Harris maliyet azaltma planlarını açıklayacak

Başkan Yardımcısı Kamala Harris Cumartesi günü yaptığı açıklamada “maliyetleri düşürmek ve genel olarak ekonomiyi güçlendirmek” için yakında yeni teklifler açıklayacağını söyledi.

Hükümet, aylık enflasyon rakamındaki artışın neredeyse tamamının, gerçek zamanlı verilere göre hafifleyen bir eğilim olan yüksek kira fiyatları ve diğer konut maliyetlerini yansıttığını söyledi.

Temmuz ayında market fiyatları sadece %0,1 arttı ve bir yıl öncesine göre %1,1'lik artışla önceki yıllara kıyasla çok daha yavaş bir büyüme hızı gösterdi.

Yine de pek çok Amerikalı, üç yıl önceki seviyesinin %21 üzerinde seyreden gıda fiyatlarıyla mücadele etmeye devam ediyor. Ancak ortalama ücretler o zamandan bu yana keskin bir artış gösterdi.

Benzin fiyatları Haziran'dan Temmuz'a değişmedi ve aslında geçtiğimiz yıl %2.2 düştü.

Et, balık ve yumurta da dahil olmak üzere bazı gıda fiyatları pandemi öncesine göre daha hızlı artıyor. Süt ürünleri ile meyve ve sebze fiyatları ise Temmuz ayında düştü.

Yaklaşık bir yıldır soğuyan enflasyon, özellikle gıda, benzin, kira ve diğer ihtiyaç maddelerinde üç yıl önce patlak veren fiyat artışlarından zarar gören Amerikalı tüketicilere kademeli bir rahatlama sağladı.

Enflasyon iki yıl önce %9,1 ile son kırk yılın en yüksek seviyesine ulaşmıştı.

Volatil gıda ve enerji maliyetleri hariç tutulduğunda, çekirdek fiyatlar bir önceki ay %0,1'lik artışın ardından bu yıl Haziran'dan Temmuz'a %0,2'lik ılımlı bir artış gösterdi.

Bir yıl öncesine kıyasla çekirdek enflasyon %3,3'ten %3,2'ye gerileyerek Nisan 2021'den bu yana en düşük seviyeye indi.

Faiz indirimi konut kredisi kullananlar için iyi

Çekirdek fiyatlar ekonomistler tarafından yakından izlenmektedir çünkü genellikle enflasyonun nereye gittiğinin daha iyi bir göstergesidir.

Federal Rezerv Başkanı Jerome Powell, Fed'in temel faiz oranını düşürmeye başlamadan önce enflasyonun yavaşladığına dair ek kanıtlar aradığını söyledi.

Ekonomistler yaygın olarak ilk faiz indiriminin Eylül ortasında gerçekleşmesini bekliyor.

Merkez bankası gösterge faiz oranını düşürdüğünde, zaman içinde tüketiciler ve işletmeler için borçlanma maliyetini düşürme eğilimindedir.

Mortgage oranları Fed'in ilk faiz indirimi beklentisiyle şimdiden düşüşe geçti.

Powell geçen ay düzenlediği basın toplantısında, bu bahar gelen daha soğuk enflasyon verilerinin Fed'in fiyat artışlarının yıllık %2'lik hıza gerilediğine dair güvenini güçlendirdiğini söyledi.

Önümüzdeki ay Fed'in Eylül toplantısından önce bir enflasyon raporu daha yayınlanacak ve ekonomistler bu raporun da fiyat artışlarının çoğunlukla uysal kaldığını göstermesini bekliyor.

Enflasyon son iki yılda küresel tedarik zincirlerinin onarılması, birçok büyük kentte artan apartman inşaatlarının kira maliyetlerini düşürmesi ve yüksek faiz oranlarının otomobil satışlarını yavaşlatarak bayileri potansiyel otomobil alıcılarına daha iyi fırsatlar sunmaya zorlaması nedeniyle önemli ölçüde azaldı.

Tüketiciler fiyat artışlarına direniyor

Tüketiciler, özellikle de düşük gelirli tüketiciler, yüksek fiyatlı ürünlerden vazgeçerek veya daha ucuz alternatiflere yönelerek fiyat konusunda daha hassas hale gelmektedir.

Bu durum birçok şirketi fiyat artışlarını dizginlemeye ve hatta daha düşük fiyatlar sunmaya zorladı.

Enflasyon düşmeye devam ederken, Fed iş piyasasına giderek daha fazla dikkat ediyor.

Merkez Bankası'nın Kongre tarafından tanımlanan hedefleri, fiyatları istikrarlı tutmak ve maksimum istihdamı desteklemektir.

Bu ay hükümet, Temmuz ayında işe alımların beklenenden çok daha fazla yavaşladığını ve işsizlik oranının dördüncü ay üst üste arttığını, ancak hala düşük olan %4,3'e yükseldiğini bildirdi.

Rakamlar mali piyasaları sarsmış ve birçok ekonomistin bu yıl faiz indirimi tahminlerini artırmasına yol açmıştır.

Analistlerin çoğu Fed'in Eylül, Kasım ve Aralık toplantılarında en az üç çeyrek puanlık faiz indirimi bekliyor.

Fed'in gösterge faiz oranı son 23 yılın en yüksek seviyesi olan %5,3'te bulunuyor.

Yine de işsizlik oranındaki artış, özellikle hemen iş bulamayan ve bu nedenle işsiz olarak sınıflandırılan yeni göçmenler olmak üzere iş arayanların akınını yansıtmaktadır.

Bu durum, işsizlik oranındaki artışın işten çıkarmalardan kaynaklanmasından çok daha olumlu bir sebeptir. İşten çıkarmalar düşük kalmaya devam ediyor.

Perşembe günü hükümet, tüketicilerin Temmuz ayında harcamalarını mütevazı bir şekilde artırdığını göstermesi beklenen perakende satışlara ilişkin son verilerini açıklayacak.

Müşteriler harcama yapmaya istekli olduğu sürece, işletmelerin çalışanlarını tutması ve hatta personel eklemesi muhtemeldir.