Bilim ve teknoloji

AB, Tesla ve Çinli elektrikli araçlara önerilen gümrük tarifelerini düşürdü

Avrupa Birliği (AB), Çin'den ithal edilen Tesla ve diğer elektrikli araçlara yönelik önerilen gümrük tarifelerini aşağı çekti. Bu karar, ithalat maliyetlerine ilişkin uzun süredir devam eden anlaşmazlığın son gelişmesi olarak kaydedildi.

Abone Ol

Reuters'ın haberine göre, Tesla'nın önerilen gümrük vergisi oranı %9'dan %7,8'e indirildi. Geçtiğimiz ay ise bu oran %20,8'den düşürülmüştü. BYD için tarifelerde herhangi bir değişiklik olmazken, bu firmanın vergisi %17 olarak kalacak. Geely'nin oranı %19,3'ten %18,8'e düşürüldü. AB soruşturmasına işbirliği yapmayan SAIC ve diğer firmalar için ise %36,3 olan vergi oranı %35,3'e indirildi.

Bu tarifeler, Çin'den ithal edilen araçlara halihazırda uygulanan %10'luk standart gümrük vergisinin üzerine eklenecek. AB üye devletleri tarafından onaylanması durumunda, bu vergiler beş yıl boyunca yürürlükte kalacak ve bu da Avrupalı tüketiciler için Çin yapımı elektrikli araçların fiyatlarının artmasına neden olabilecek.

AB Komisyonu, Çin’in devlet destekleriyle elektrikli araç firmalarının fiyatlarını yapay olarak düşük tuttuğunu ve bu durumun Avrupalı rakiplere zarar verdiğini savunarak geçtiğimiz yıl bir soruşturma başlatmıştı. Çin ise bu iddiaları reddetmiş ve bulguların AB tarafından tek taraflı olarak belirlendiğini öne sürmüştü.

Özellikle Tesla, AB Komisyonu'nun, Çinli rakiplerine kıyasla daha az devlet yardımı aldığını belirlemesiyle daha avantajlı bir konuma geldi. Amerikan menşeli olmasına rağmen Tesla, Şanghay'daki Gigafactory'si nedeniyle bu gümrük anlaşmazlığının bir parçası konumunda bulunuyor.

Tarifeler, Kasım ayından itibaren geçerli olabilir.