Dünya

AB sağlık bütçesi tehlikede: Yeni planlar endişe yaratıyor

Avrupa Birliği'nin sağlık bütçesi için ayrılan fonların geleceği, sızdırılan taslak belgelerle birlikte belirsiz. Haziran ayında sunulması beklenen bütçe teklifinde, sağlık fonlarının diğer bütçelerle birleştirildiği öne sürülüyor.

Abone Ol

COVID-19 salgınının ardından AB üye ülkeleri, sağlık politikasının büyük ölçüde ulusal bir sorumluluk olarak kabul edilmesine rağmen, 5,3 milyar euro değerinde bir bütçeyi EU4Health programı kapsamında ayırmıştı. Ancak sızdırılan yeni bütçe taslağına göre bu fonun, stratejik özerkliği artırma amacıyla oluşturulacak yeni bir "Avrupa Rekabet Fonu" içerisinde birleştirilebileceği belirtiliyor.

Kaynaklar Başka Alanlara Kaydırılabilir mi?

Yeşiller Partisi Avrupa Parlamentosu Üyesi Tilly Metz, sağlık fonlarının rekabet odaklı bir fona dahil edilmesi durumunda kaynakların başka amaçlar için kullanılabileceği riskine dikkat çekti. Metz, bu değişikliğin uzun vadeli sağlık projelerini olumsuz etkileyebileceğini ifade etti.

2020'den önce, 2014-2020 döneminde AB’nin sağlık programı yalnızca 450 milyon euro ile finanse ediliyordu. Buna kıyasla EU4Health programı, önemli bir artış göstererek sağlık alanında çeşitli projeleri desteklemeyi başardı. Bunlar arasında Avrupa’daki hemşire açığını gidermek için başlatılan 1,3 milyon euro değerinde bir proje de bulunuyor.

Bütçe Tartışmaları ve Bölgesel Etkiler

AB'nin bütçeye ilişkin uzun vadeli planları, sağlık politikalarının yerel düzeyde uygulanması açısından önemli bir rol oynayan bölgeler için de kritik önemde. Bölgesel sağlık otoritelerinin ağı Euregha'dan Michele Calabrò, sağlık bütçesinin korunması gerektiğini vurguladı.

Yeni Gelir Kaynakları Arayışı

Sağlık alanındaki kaynakların artırılması için öneriler arasında Mario Monti tarafından sunulan karbon vergisi, kurumsal gelir vergisi ve finansal işlem vergisi gibi seçenekler yer alıyor. Ancak bu öneriler henüz yeterli destek bulmuş değil.

Sızdırılan belgelerle başlayan tartışmalar, sağlık sektörünün AB bütçesinde nasıl bir konumda olacağını şekillendirecek gibi görünüyor.