Dünya

AB, İsrailli bakanlara nefret suçları nedeniyle yaptırım uygulayacak mı?

AB'nin üst düzey diplomatı Josep Borrell, Gazze'deki savaş nedeniyle İsrail'e yönelik yaptırımları sertleştirmek için bazı İsrailli bakanların nefret söylemleri ve savaş suçlarına teşvik etmeleri gerekçesiyle yaptırıma tabi tutulmasını önerdi.

Abone Ol

Avrupa Birliği'nin dış politika şefi Josep Borrell, İsrailli bakanlar Itamar Ben-Gvir ve Bezalel Smotrich'in nefret söylemleri ve savaş suçlarına teşvik eden açıklamaları nedeniyle yaptırımlar uygulanmasını önerdi. Bu öneri, Brüksel'de düzenlenen AB dışişleri bakanları toplantısında gündeme geldi. 

Provokasyonlar ve Uluslararası Tepki

Borrell, Perşembe sabahı yaptığı açıklamada, "Bazı İsrailli bakanların, uluslararası hukuka açıkça aykırı ve savaş suçlarını teşvik eden nefret mesajları yaydığını" belirterek, bu bakanların AB yaptırım listesine eklenmesi için üye devletlere çağrıda bulunduğunu ifade etti. 

Bu bakanların isimlerini doğrudan vermeyen Borrell, özellikle uluslararası kamuoyunun dikkatini çeken iki isim olan İsrail'in Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ve Maliye Bakanı Bezalel Smotrich'i eleştirdi.

Al-Aqsa Ziyareti ve Gazze'deki Durum

Ben-Gvir'in, Kudüs'teki Al-Aqsa Camii'ni ziyaret etmesi ve burada statükoyu ihlal etmeyi öneren açıklamalarda bulunması uluslararası kınamalara yol açtı. Borrell, bu provokasyonları sert bir şekilde eleştirerek, "AB, Ben-Gvir'in Kutsal Yerler'e yaptığı ziyarette statükonun ihlal edilmesini savunmasını şiddetle kınamaktadır," dedi.

Diğer yandan, Smotrich'in Batı Şeria'da yasadışı yerleşimlerin desteklenmesi ve Gazze'deki iki milyon Filistinliyi aç bırakmanın "ahlaki" olabileceğine dair ifadeleri de sert eleştirilere neden oldu. Borrell, bu tür açıklamaların savaş suçlarını teşvik ettiğini vurguladı.

AB Yaptırım Uygulayacak mı?

Borrell, Ben-Gvir ve Smotrich'in yanı sıra, Batı Şeria'daki Filistinlilere karşı şiddeti teşvik eden İsrailli bakanların da hedef alınabileceğini belirtti. AB, Nisan ayında Filistin topluluklarına yönelik saldırılardan sorumlu kişi ve kuruluşlara yönelik bazı yaptırımlar uygulam

ıştı, ancak Batı Şeria'daki şiddet devam etti. Smotrich, Batı Şeria'daki yerleşim inşaatlarına yönelik uluslararası endişeleri "vaaz" olarak nitelendirmiş ve yerleşim projelerine hükümet desteğini sürdürmüştü. Ayrıca, Filistin Yönetimi'ne ayrılan vergi gelirlerini de bloke etti.

AB'nin yaptırımları gündemine almasının ardından, Brüksel'de yapılan gayriresmi toplantıda İsrailli bakanlara yaptırım uygulanması tartışıldı, ancak bu kararın oybirliği ile kabul edilmesi zor görünüyor. 

Borrell'in önerisi, İsrail'in Gazze'deki savaşına karşı AB'nin tepkisini sertleştirme çabalarının bir parçası olarak görülüyor. Bu yaptırımların hayata geçip geçmeyeceği ise AB'nin 27 üye devleti arasındaki görüş birliğine bağlı olacak. Borrell, İsrailli bakanların uluslararası hukuka aykırı eylemleri nedeniyle AB'nin harekete geçmesi gerektiğini savunarak, "Yaptırımlar AB'nin gündeminde olmalı" dedi.