Dünya

AB, Gazze'deki sivil altyapının tahrip edilmesinden endişe duyuyor

Avrupa Birliği (AB), İsrail'in Gazze'nin Refah bölgesinde sivil altyapıyı hedef almaya devam etmesinden büyük endişe duyduğunu açıkladı.

Abone Ol

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, yaptığı yazılı açıklamada, Gazze'de özellikle su arıtma tesisleri gibi hayati öneme sahip altyapıların tahrip edilmesinin uluslararası çağrılarla soruşturulması gerektiğini belirtti. Borrell, bu tahribatın sivillerin yaşam koşullarını daha da kötüleştirdiğine ve insani felaketin giderek derinleştiğine dikkat çekti.

Borrell, bu durumun, başta çocuklar olmak üzere siviller arasında hastalık ve enfeksiyonların yayılmasına yol açtığını ifade etti. Ayrıca, bu tür eylemlerin savaş suçu teşkil ettiğini vurgulayarak, tarafları sivillerin ve insani yardım çalışanlarının korunması ve kritik altyapının zarar görmemesi için gerekli tedbirleri almaya çağırdı.

Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) insani yardımların engellenmemesi konusundaki kararlarına uyulmasının önemine işaret eden Borrell, bölgede uluslararası insancıl hukuk ihlallerinin bağımsız bir şekilde soruşturulması gerektiğini belirtti. Son olarak, İsrail hükümetini Gazze'deki sivil halkın yaşam koşullarını daha da kötüleştiren eylemlerden vazgeçmeye ve uluslararası hukuk yükümlülüklerine uymaya çağırdı.