Sağlık

400 yıllık Japon tekniği ile toparlanmayı öğrenin

Kintsugi adı verilen teknik, kırık seramikleri onarmak için kullanılır; burada çatlaklar sıvı altınla doldurularak kusurların bir özelliği haline getirilir. Uzmanlar kintsugi ilkelerinin bazılarını kendimize ve başkalarına uygulayabileceğimizi düşünüyor.

Abone Ol

DEMET İLCE / MUHABİR

Kintsugi: The Poetic Mend kitabının yazarı Bonnie Kemske, çoğumuzun "en iyisi olma, yaptığımız her şeyde mükemmel olma ve başkalarından da aynısını bekleme konusunda karşı konulamaz bir rekabet duygusu hissettiğimizi" söylüyor.

Şöyle diyor:

"Kintsugi bize nesnelerdeki ve kendimizdeki kusurları kabul etmenin bir yolunu gösteriyor. Bize onarımın saklanacak bir şey değil, gurur duyabileceğimiz bir şey olduğunu söylüyor."

Eksiklikleri ve kusurları paylaşmak o kadar da rahat hissetmeyebilir, özellikle de Instagram ve Facebook'taki gösterişli, mükemmel hayatların fotoğrafları zaten kendinizi kötü hissetmenize neden olabiliyorsa.

Ancak giderek daha fazla gerçek olmayan, insanların sahne arkası hayatlarının düzgün, dağınık fotoğraflarını görmek istiyoruz.

Edinburgh Üniversitesi'nde sosyal antropoloji alanında kıdemli öğretim görevlisi olan Dr. Neil Thin şöyle diyor:

"Kintsugi'nin çok spesifik ve pratik bir anlamı var: çok kırılmış bir şeyi onarın, ancak bunu öyle sevgi dolu bir özenle yapın ki, daha güzel, daha ilginç, daha değerli hale gelsin.”

Bu, "bir aksilik sonrasında birbirimizin daha iyi toparlanmasına yardımcı olmak için" kullanabileceğimiz bir fikir; örneğin, işimizi kaybetmişsek, sağlık sorunları yaşadıysak ya da bir ayrılık yaşadıysak.

Japonya'nın kendisi toparlanmaya alışkın. Bonnie, "Depremlerle dolu bir ülkede çatlakların, kırılmaların ve yaşamın istikrarsız doğasının belli bir kabulü vardır. Kırık bir tencereyi 'yeni kadar iyi' hale getirmeye yönelik hiçbir girişim yok. Bunun yerine, eski kabın gittiğini ve yerini yeni, benzersiz, daha güçlü, daha iyi ve daha güzel bir şeyin aldığını kabul ediyoruz. Aynı şey hayatlarımız için de geçerli olabilir. Hepimizin trajedileri ve zorlukları var. Bunlar olmamış gibi davranmamalı, onları kabul etmeli ve sonunda hayatlarımızı eskisinden daha iyi bir şekilde yeniden bir araya getirmeliyiz." diyor.

1. Onarım

“Kabullenme, bağışlama ve aktif onarım yoluyla kendinizde, ilişkilerinizde ve topluluklarınızda onarabileceğiniz şeyleri onarın."

Bonnie, "Her şeyin 'yeni kadar iyi' olmayacağını bilin, ancak daha iyi ve daha güçlü yeni versiyonları hedefleyin" diyor.

2. Bunu atlattığınızı kabul edin

Bonnie, "Hayatın zorlu deneyimlerinden sağ çıkmanın güzelliğini takdir edin; her şeyi çözmenize gerek yok" diyor.

3. Sahip olduklarınızın kıymetini bilin

Dr Neil, "Daha iyi, daha yeni veya farklı için çabalamayı bırakmak için takdir dolu bir zihniyet geliştirin. Çocukları, çevrelerinde ilgi çekici veya değerli olabilecek her şeyi (arkadaşlık, güzellik, hikayeler) takdir etmeye ve bunları kendimiz uygulamaya teşvik etmeliyiz.” diyor.

4. Anı yaşayın

Dr Neil, "Güzel zamanların tadını çıkarın. Takdir sadece o anda gerçekleşmez, aynı zamanda anıların ve hikayelerin diğer insanlarla paylaşılmasıyla daha sonra birçok kez tekrar gerçekleşebilir. Bu, güzel anlara değer katıyor ancak bunu yapabilmek için yavaşlamamız, düşünmemiz ve sosyalleşmemiz gerekiyor." diyor.

5. Her şeyin düzeltilemeyeceğini bilin

“Tüm yaşamlarımızın kusurlar, zorluklar ve acılar içerdiğini kabul edin. Bunu durdurmak yok, durdurmak da istememeliyiz.”

Bonnie, "Metaforik kasemize gelen her darbe ve kırılma bizi biz yapıyor" diyor.

Dr Neil, kintsugi'yi benimsemenin kusurlar da dahil olmak üzere sahip olduklarımızdan memnun olmak anlamına geldiğini vurguluyor.

"Hayatımızın hangi yönlerinin zaten yeterince iyi olduğunu düşünün ve yeterli standartları korumaya odaklanın. Yeni gelişim yönleri hayal etmemiz gerekiyorsa, bunların materyalist olması gerekmez; bu, hayatlarımızı basitleştirmek, yavaşlamak, daha çeşitli hobiler edinmek veya yeni sosyal bağlantı biçimleri oluşturmak olabilir." diyor.

Bonnie de aynı fikirde ve durumu kabul etmenin - beklediğiniz veya hayal ettiğiniz gibi olmasa bile - ilerlemenin anahtarı olduğunu ekliyor.

"Kintsugi metaforunun kişisel olarak yaşamın stresleri, gerginlikleri ve acıları hakkındaki düşüncelerimde dönüştürücü olduğunu gördüm. Kendinizde hoşlanmadığınız bir şeyi katı bir şekilde değiştirmeye çalışmak, sorununuzu örtbas etmek ya da kendinizi bir acının üstesinden gelmeye zorlamak her zaman sağlıklı değildir. Eğer eksikliklerimizi ve acımızı kabul edersek, hayatımızda daha iyi insanlar olmamıza yardımcı olacak ayarlamalar yapabiliriz. 'Çatlaklarımızı ve kırılmalarımızı' kabul etmek, kendimizi kabul etme yolunda uzun bir yol kat edebilir.” diyor.

Farklılıkları kabul etmek

Planladığımız gibi gitmeyen şeyleri ne kadar affedebilir ve kabul etsek de, kintsugi'nin temel unsurlarından biri etrafımızdakileri daha fazla kabul etmek ve toplum olarak birlikte dayanıklılık inşa etmektir.

Dr Neil, "Onlarla aynı fikirde olmasanız bile insanları oldukları gibi kabul etmek, insanları ilginç bir şekilde çeşitli kılan şeydir" diye açıklıyor.

"İnsanlar zorluklar karşısında sosyal olarak desteklendiğinde, bu ilişkilerde yakınlık ve güven yaratır ve güçlü karakter yönleri ve çok yönlülük geliştirme olasılıkları çok daha yüksektir. Dayanıklılık esas olarak erken çocukluk döneminde başlamalıdır; bu nedenle gelecek nesillerin dayanıklılığına yapılacak en iyi yatırım, küçük çocukların küçük zararlardan ve tehditlerden aşırı korunmamasını ve hiç kimsenin çocukluğun tamamen sorunsuz olmasını beklememesini sağlamaktır." diyor.

Tükenmişlik nedir?

Tükenmişlik bir hastalık değil, zihinsel veya fiziksel olarak tükenmişlik hissidir.

Bu, vücudun uzun süreli ve zorlu bir duruma verdiği tepkidir. İşle ilgili bir sendrom olarak tanımlanma eğilimindedir ancak iş-yaşam dengesi de rol oynar ve işinizin dışındaki faktörler de bunun nedeni olabilir. Stres ve tükenmişlik, günün sonunda eve gittiğinizde mutlaka durmaz; çünkü bu etkiler genellikle yaşamın diğer alanlarına da yayılır ve bunun tersi de geçerlidir. Tükenmişliğin bazı yaygın belirtileri şunlardır:

  • Çoğu zaman yorgun veya bitkin hissetmek
  • Çaresiz, kapana kısılmış ve/veya yenilgiye uğramış hissetmek
  • Dünyada kopuk/yalnız hissetmek
  • Alaycı/olumsuz bir bakış açısına sahip olmak
  • Kendinden şüphe duymak
  • İşleri ertelemek ve daha uzun zaman almak
  • Bunalmış hissetmek

Bu arada Norveç Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, aşağıdaki durumlarda risk altında olabileceğinizi söyledi:

  • Yeni bir işte genç bir çalışansınız
  • Benlik saygınız düşük
  • Belirsiz iş beklentileriniz var veya işinizi etkileyen kararlar üzerinde gücünüzün olmadığını düşünüyorsunuz
  • Değerleriniz iş yerinizin değerleri ile uyumlu değil veya işiniz ilgi alanlarınıza veya niteliklerinize uygun değil
  • İş-hayat dengesiyle mücadele ediyorsunuz
  • Uzun saatler çalışıyorsunuz ve yeterince uyumuyor veya egzersiz yapmıyorsunuz
  • Güçlü bir destek ağınız yok