4. Sanayi Devrimi için neler yapıyoruz?

Abone Ol

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, dün gazetelerin Ankara temsilcileri ile buluştu. Ben de Diriliş Postası adına davete katıldım. Bakan Özlü iyi ki bu toplantıyı yaptı ve kaçırmamamız gereken önemli başka bir gündemi bizlere hatırlattı.

Bakan Özlü sohbet toplantısında Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu’nun kaldırılacağını söyledi ve bunun yerine Bilim Teknoloji ve Sanayi İcra Kurulu’nun kurulacağını anlattı.

Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu (BTYK) 4 Ekim 1983 tarih ve 77 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kurulduğunu hatırlatmakta yarar var. Değişim başlıyor…

Bu kurulun ortadan kaldırılması sadece darbe sonrası kurulan bir kurul olduğundan değil, aynı zamanda TÜBİTAK’taki FETÖ yapılanmasının verdiği zararların ortadan kaldırılması için de alınmış bir karar olduğuna vurgu yapan Bakan Özlü,  Endüstri 4.0 ya da 4. Sanayi Devrimi olarak tanımlanan yapıya uygun ‘Bilim Teknoloji ve Sanayi İcra Kurulu’nun oluşturulması çalışmalarından bahsetti.

Bilmeyenler için 4. Sanayi Devrimi’nin birçok çağdaş otomasyon sistemini, veri alışverişlerini ve üretim teknolojilerini içeren kolektif bir terim olduğunu hatırlatalım. Bu devrim nesnelerin interneti, internetin hizmetleri ve siber-fiziksel sistemlerden oluşan bir değerler bütünüdür. Aynı zamanda bu yapı akıllı fabrika sisteminin oluşmasında büyük rol oynar. Bu devrim, üretim ortamında her bir verinin toplanmasına ve iyi bir şekilde izlenip analiz edilmesine olanak sağlayacağı için daha verimli iş modelleri ortaya koyacak.  

Bakan özlü ayrıca Ar-Ge Teknoloji Fonu oluşturulacağını da anlattı ve dedi ki; “Türkiye’de yüksek teknoloji konuşalım. Orta Afrika’ya, Astana’ya fabrikalar kuralım. Avrupa’nın Teknoloji ihracatı yüzde 25’lerde, Türkiye’nin ise 3.5 seviyelerinde. Türkiye’nin Ar-Ge harcamaları özel bir bilişim şirketinin Ar-Ge harcamalarının yarısı kadar. Ne zaman Türkiye’nin teknoloji açığı kapanır, o zaman dış ticaret açığı da kapanır.”

Bakan özlü yeni kurulacak Bilim Teknoloji ve Sanayi İcra Kurulu’nun bilim ve teknoloji alanındaki dağınıklığın ortadan kaldırılmasını da amaçladığını ifade etti. Buna göre, 17 ayrı müdürlük olan birimler tek müdürlüğe düşürülerek daha verimli hale getirilecek. Bütün bakanlıkları kapsayacak. Ayrıca Bakan Özlü ABD’de yapılan bir araştırmaya dikkat çekti ve dedi ki: “Yapılan araştırmada bilim ve teknolojinin dışında kalan birçok meslek gurupları yakın gelecekte ortadan kalkacak.”

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün verdiği bilgiye göre, dünyadaki 4. Sanayi Devrimi’ni yakalamak ve Türkiye’nin bu alanda yarışacak hale gelmesi için kurulacak Ar-Ge ve Teknoloji Fonu aracılığı ile dağınık olan bütçe bir yerde toplanıp, buradaki kaynak projelere aktarılacak.

Sanayi şirketleri şehirlerin dışında modern sanayi çarşılarına dönüştürülecek. Endüstri bölgeleri kurmak isteyenlerin önü açılacak. STK ve Odalar ile iş birliği yapılacak. Organize Sanayi Bölgesi tarzından ziyade daha büyük endüstri bölgelerine ihtiyaç duyulduğu göz önüne alınarak, Karadeniz, Ege ve Akdeniz’de Endüstri bölgeleri konsepti kurulacak.  Bunun için Singapur örnek alınıyor.

Bilim ve teknoloji, sanayi ile bütünleşiyor. Bu bilgiler ülkem adına beni çok mutlu etti. Size de bugün güzel haber vereyim diye aktardım. Selam ve dua ile…