Dünya

360.000 avroya satışa çıkarılan kurşun geçirmez yelek!

Banksy’nin tasarladığı, Stormzy’nin 2019'daki unutulmaz Glastonbury baş performansında giydiği kurşun geçirmez Birlik Bayrağı yeleği, bu ay satışa sunulmak üzere 360.000 € değerinde açık artırmaya çıkarıldı.

Abone Ol

Yelek, Birleşik Krallık’taki sosyal ve politik huzursuzlukları gündeme getirmeyi ve günümüz Britanya'sındaki bıçak suçlarındaki artışa dikkat çekmeyi amaçlıyor.

Banksy'nin Gross Domestic Product ev eşyaları serisine ait olan bu yelek, 2019 yılında Londra’nın Croydon bölgesinde bir vitrin sergisinde gösterilmişti. Bu sergi, Banksy markasının ticarileşmesi hakkında bir yorum yapmayı hedefliyordu. 2020 yılında, Stormzy’nin giydiği yelek, Beazley Tasarım Yılı ödülüne aday gösterildi ve ardından rapçi tarafından Londra’daki Tasarım Müzesi’ne bağışlandı.

Yelek, 3-9 Ekim tarihleri arasında Sotheby’s Contemporary Art Evening Auction’da sergilenecek ve Frieze Haftası sırasında görücüye çıkacak. Sotheby’s'teki çağdaş akşam satışının başkanı Emma Baker, "Stormzy tarafından efsanevi Glastonbury performansı sırasında ikonik bir statü kazanan bu parça, Banksy'nin en iyi işlerinden biri" dedi.

Baker, "Banksy, bir nesnenin içinde karmaşık bir sosyal meseleyi güçlü bir şekilde yoğunlaştırma yeteneğine sahip. Bu sanat eserinin, ilk yeleğin Glastonbury'de tanıtıldığı zamandan daha güncel olduğuna şüphe yok" şeklinde konuştu.

Banksy, bu provokatif bıçak geçirmez yeleği, Birleşik Krallık’taki sosyal ve politik huzursuzlukları gündeme getirmek için tasarlamıştır. Yelek, Birlik Bayrağı'nın görsel gücünü ve kültürel ağırlığını yeniden kullanarak, ırkçılık ve şiddet deneyimlerini, ayrıca çağdaş Britanya'daki bıçak suçlarındaki artışı simgeliyor.

Eserleri Rekor Fiyatlara Satılıyor!

Geçtiğimiz ay, aktör ve müzisyen Idris Elba, Birleşik Krallık Başbakanı Keir Starmer ile birlikte yeni bir bıçak suçlarıyla mücadele koalisyonu için bir araya geldi. Elba, "Bıçak suçlarının kök nedenlerini ele almalıyız, sadece belirtilerini değil" dedi. Elba, bu koalisyonu, toplulukları içten rehabilite etme yönünde "pozitif bir adım" olarak tanımladı.

Yeleğin satışı, Banksy'nin 2018 yılında Sotheby’s müzayesinde ‘Kız Balonla’ adlı eserinin, müzayede gavelinin inmesiyle birlikte otomatik olarak yok olmasından yaklaşık altı yıl sonra gerçekleşiyor. Bu "yok olan" sanat eseri, canlı bir satış sırasında oluşturulan benzersiz bir performans sanatı eseri olarak anında ünlü oldu ve "Çöp İçinde Aşk" olarak yeniden adlandırıldı. 2021'de, yeni formu ile tekrar müzayedeye çıkarılan eser, 18,6 milyon £ (yaklaşık 22,3 milyon €) gibi rekor bir fiyata satıldı.