Gündem

“25 Aralık darbeye teşebbüs” davasında savunmalar alınacak

Abone Ol

Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması’nın (FETÖ/PDY), takipsizlikle sonuçlanan 25 Aralık soruşturmasında usulsüzlükler yaptığı ve şüphelilere kumpas kurarak darbeye teşebbüs ettiği iddiasıyla firari sanık Fetullah Gülen ile eski emniyet müdürü Yakub Saygılı’nın da aralarında bulunduğu 7’si tutuklu 69 sanığın yargılandığı davada, gelecek celse savunmalar alınmaya başlanacak.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada söz alan tutuklu sanık Yakub Saygılı, cezaevinde savunmasını hazırlamak için yeterli imkan olmadığını belirterek, iddianame eklerinin DVD ortamında gönderildiğini, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra değil bilgisayar odasına gitmek, koğuşlarından bile çıkamadıklarını söyledi.

Tutuklu yargılanan Kazım Aksoy da hakkında 3 ayrı dava açıldığını, iddiaların 12 bin sayfayı bulduğunu ifade ederek, “Duruşmalara gidip gelmek zor. 50 gün duruşmaya geldim, 300 saatim yolda geçti. Savunmamı hazırlayamadım.” dedi.

Duruşmada söz alan diğer tutuklu sanıklar da savunmalarını hazırlayabilmeleri için süre talep etti.

Cezaevinde sanıklar için savunma kütüphanesi

Duruşmada, Mahkeme Heyeti Başkanı Bülent Dalkıran dosyaya gelen evrakları tutanağa geçirdi.

Buna göre, Silivri Cezaevinden gelen yazıda, sanıkların savunmalarının hazırlanabilmesi için oluşturulan savunma kütüphanelerine iddianame ve eklerinin konulduğu, tutukluların talep etmeleri halinde buradan faydalanabilecekleri bildirildi.

Sanık avukatlarından Erkan Eryılmaz, Engin Emrah Biçer, İlhan Doğan, Uğur Çiftcibaşı, Dilan Aras, Faruk Çalışkan, Yavuz Selim Hastürk, Ahmet Altuntaş ve Mehmet Demir’in müdafilikten çekildiklerine ilişkin dilekçe sundukları kaydedildi.

Adalet Bakanlığından gelen yazıda, firari sanıklar Fetullah Gülen ve Sinan Dursun hakkında daha önce çıkarılan iade talepnamesinde bir kısım eksiklikler ve düzeltmelerin yapılmasının istendiği belirtildi.

Bunun üzerine mahkemece düzenlenen yeni iade talepnamesinin Adalet Bakanlığı’na gönderilmek üzere İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Bakanlık Bürosu’na iletildiği bildirildi.

Başbakan Yıldırım da katılma talebinde bulundu

Dosyada mağdur olarak yer alan Başbakan Binali Yıldırım adına avukatı Tuba Kılıç, verdiği dilekçede davaya katılma talebinde bulundu.

Mağdurlar eski bakanlar Egemen Bağış ve Zafer Çağlayan’ın avukatı Muhammed Hardalaç da mahkemeye verdiği dilekçesinde, katılma talebinde bulunarak, sanıklardan şikayetçi oldu.

Yine mağdurlar arasında yer alan Hüseyin Avni Sipahi’nin avukatı Volkan Bahadır da davaya katılma talebine ilişkin dilekçesini mahkemeye sundu.

Ara karar

Taleplere ilişkin ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanıklar Yakub Saygılı, Kazım Aksoy, İbrahim Şener, Arif İbiş, Mustafa Demirhan, Mehmet Habip Kunt ve Mehmet Fatih Yiğit’in tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Sanıkların şubelerinde kullandıkları bilgisayarların imajlarının alınmasının teknik olarak imkansız olduğu için bu yöndeki talebin reddine karar veren mahkeme, gizli tanık ifadeleri kimliklerini deşifre edecek şekilde açık olarak alındığından, bu ifadelerin verilmesinin gizli tanıkların kimliklerini deşifre edeceğini kaydetti.

Mahkeme, gizli tanıkların can güvenliği göz önünde bulundurularak bu ifadelerin sanıklara verilmesi yönündeki talebi kabul etmedi.

Sanıklara savunmalarını hazırlamaları için bilgisayar ortamında gerekli çalışma imkanının düzenli olarak sağlanması için cezaevi müdürlüğüne yazı yazılmasına hükmeden mahkeme, gelecek celse sanıkların savunmalarının alınmasını kararlaştırdı.

Fetullah Gülen ve Sinan Dursun’un gıyabi tutukluluk hallerinin devamına karar veren mahkeme, katılma taleplerinin gelecek celse değerlendirilmesine hükmetti.

Duruşmaların 31 Kasım ve 1 Aralık’ta yapılmasına karar verildi.