Ekonomi

2025-2027 yatırım programı hazırlıkları genelgesi Resmi Gazete'de

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan 2025-2027 Yatırım Programı Genelgesi, kamu yatırımlarında tasarruf ve verimliliği ön planda tutarak, sürdürülebilir büyümeyi hedefliyor. Projelerde öncelik, mevcut kaynakların en etkin kullanımına ve sosyal altyapıya verilecek.

Abone Ol

2025-2027 Dönemi Yatırım Programı Hazırlıkları Genelgesi, Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan genelgede, vatandaşların refahını artırma amacı doğrultusunda makroekonomik istikrarı korumak, üretimi artırmak ve toplumun refah seviyesini yükseltmek için 2024-2028 döneminde uygulanacak On İkinci Kalkınma Planı'na dikkat çekildi.

Genelgede, sürdürülebilir büyümeyi sağlamak için kamu harcamalarında tasarrufa gidileceği, enflasyonun düşürülerek fiyat istikrarının korunacağı ve yurt içi tasarrufların artırılacağı belirtildi. Cari işlemler açığını azaltma ve kamu mali dengelerini güçlendirme hedefleri de vurgulandı.

Kamu Hizmetlerinin Kalitesi Artacak

Kamu hizmetlerinin hız ve kalitesini artırmak için kamu yatırımlarına ayrılan kaynakların hedeflenen politikalara maksimum katkı sağlayacak şekilde kullanılacağı ifade edildi. Kamu yatırımlarının, özel sektör yatırımlarını tamamlayıcı şekilde tasarlanacağı, öncelikli olarak sosyal altyapı ve üretkenliği destekleyen projelere yönlendirileceği kaydedildi.

Tasarruf Tedbirleri ve Öncelikli Projeler

Genelgede, kamu yatırımlarında tasarrufa dikkat çekilerek, acil ihtiyaçlara ve katma değer sağlayacak projelere öncelik verileceği belirtildi. Tasarruf tedbirleri kapsamında, 2025 Yılı Yatırım Programı'na yeni projelerin sadece zorunlu hallerde dahil edileceği, mevcut sermaye stokunun daha etkin kullanılmasına özen gösterileceği vurgulandı.

Orta Vadeli Program Dikkate Alınacak

2025 Yılı Yatırım Programı hazırlıklarında, On İkinci Kalkınma Planı ve Orta Vadeli Program'da (OVP) yer alan amaçların esas alınacağı ifade edildi. Kamu idarelerinin stratejik planlarının da bu süreçte dikkate alınacağı belirtildi.

Yatırım Teklifleri

Genelgede, tüm kamu kuruluşlarının, yatırım tekliflerini belirlenen öncelikler ve rehberler doğrultusunda Strateji ve Bütçe Başkanlığı'na iletmeleri gerektiği hatırlatıldı.