Sınavlar ülkesi ülkemin sınav maratoncusu öğrencileri gelecek planlamasında koşmaya devam ediyor. Yaklaşık 20 milyon ilköğretim ve ortaöğretim öğrencisi sınıflarda dirsek çürütüyor. Sınav maratonu 5. sınıftan itibaren başlıyor Türkiye’de. Öğrenciler 5. Sınıfta bursluluk sınavlarına hazırlanıyor. 2020 yılı itibarı ile 16 bin TL ve daha az kişi başı gelire sahip ailelerin çocukları Türkiye Cumhuriyeti devletinin verdiği yaklaşık aylık 280 TL’lik bursu almak için çaba harcıyorlar.
LGS sınavı bu yıl asıl belirleyici sınav olacak. Zira yaklaşık 2 milyon 700 bin öğrenci lise giriş sınavlarında ter dökecek. Son iki yıldır Milli Eğitim Bakanlığı sınav hazırlama sürecinde bazı yeni uygulamalar yapmaktadır. Özellikle yeni nesil soruların sorulmaya başlanmasıyla ortaokul öğrencileri hazırlık tarzlarını değiştirmiş durumdadır.
YENİ NESİL SORULAR ZORLUYOR
Sürekli eleştiri konusu olmuştur ezberci eğitim. Okullarda; okuyan, düşünen, itiraz eden, yorumlayan nesillerin yetiştirilmesi üzerinde onlarca eleştiri yazısı yazıldı, TV programları yapıldı. Gelinen noktada Milli Eğitim Bakanlığı LGS sınavında sorulacak soruları farklı yöntemlerle hazırlamaktadır. Artık Türkçe sorularında sorulan anlam bilgisi soruları anlaşılması kolay olamayan, kapalı anlatıma sahip, dikkat ve odaklanmayı ölçen niteliktedir.
Bu anlamda ortaokulda öğrencilerin bilinçli okumalar yapması gerekmektedir. Sadece olay ağırlıklı metinler, aksiyon ve korku, özellikli, heyecan yönü ağır basan çok da işe yaramamaktadır. LGS sorularında artık deneme metinleri, soyut anlatıma sahip metinler, farklı anlamalar içeren parçalar verilmektedir.
MATEMATİK SORULARININ NİTELİĞİ
Matematik testi son yılarda belirleyici test konumundadır. Matematik öğretmenlerinin bu konudaki görüşleri formüle dayalı kolay yapılan sorular yerine okuduğunu anlayan, anladığını probleme dönüştüren ve farklı çözüm yolları bulabilen öğrencilerin ancak başarılı olduğu yönünde olmaktadır. 8. Sınıflarda sınav hazırlık sürecinin amiral gemisi matematik konumundadır. Türkçe ve matematik testleri lise yerleştirmelerinde önceki yıllara göre daha belirleyicidir.
SOSYAL, FEN, İNGİLİZCE VE DİN KÜLTÜRÜ SORULARI
Sosyal bilgiler testi üniversite sınavında sorulan sorularla aynı niteliktedir ve öğrencileri çok zorlamamaktadır. Öncülü olan ve öncüllerden sonuca gidilebilen sorular ön planda. 8. Sınıf müfredatında bulunan konulara hakim olmak ve yeteri kadar soru çözmek sosyal bilgiler testi için yeterli olacaktır.
Fen ve Teknoloji testi de yeni nesil tarzdan ziyade yıllardır uygulanan sınav yöntemleriyle hazırlanmaktadır. Yine konuya hâkimiyet, şekillere aşinalık, bol pratik ve düzenli konu tekrarı öğrencilerin başarılı olması için yeterli. İngilizce ve din kültürü ve ahlak bilgisi soruları sürpriz yapmayan testler arasındadır.
DERSLERİN KATSAYILARI
LGS testlerine verilen doğru cevapların katsayıları da farklılık göstermektedir. Türkçe, matematik ve fen ve teknoloji testlerinin katsayıları 4 iken inkılap tarihi, din kültürü ve İngilizcenin katsayısı 1 şeklinde belirlenmiştir. Derslerin ağırlıkları da dikkate alınarak hazırlık süreci gözden geçirilmelidir.
Milli Eğitim Bakanlığı LGS öncesinde her ay örnek sorular yayınlamaktadır. Şubat ayı örnek sorularına Milli Eğitim Bakanlığ’nın internet sitesinde öğrencilerin kullanımına sunulmuştur. Örnek soruların yayınlanması uygulaması tüm eğitimcilerin beğenisini kazanmaktadır. Bursluluk sınavı 25 Nisan’da LGS sınavı 07 Haziran’da yapılacak.
Bu yıl özellikle lise giriş sınavlarına 700 bin öğrencinin ilave edilmesiyle çok düşük dilimlerde olan öğrenciler bile sınavla öğrenci alan okullara yerleşemeyebilir. Kitap okumaya, sınav gündemini takip etmeye dikkat etmek gerekmektedir. Sınav girecek tüm öğrencilere başarılar dilerim.