15 Temmuz için yapılması gereken ivedi 7 madde

Abone Ol

Pişmanlık fena bir şey değil. Duygu belirtisi. Yani kalp. Yani insanlık…

Fekat ‘keşke’ ifadesi tam olarak pişmanlığı kapsamaz. Her zaman olmaz yani. Zira bazı ‘keşke’ler beceriksizliğin ya da başarısızlığın kabulü değil, ‘fark edilmese ne güzel olurdu’nun kaçamağıdır…

Tarihimizin en garip dönemlerinden geçtiğimiz ve birlik ve beraberliğe en çok ihtiyacımız olan şu dönemde, kavramlarımızı yeniden tanımlayarak, koltuğumuza kurulmak için değil ayağa kalkmak için yol haritamızı netleştirmeliyiz.

Getireyim lafı, gelmemi beklediğiniz yere…

15 Temmuz Destanımız, Menderes’in acısı ve 28 Şubat’ın mağduriyeti sonrası geride bıraktığımız 10 yılın ‘sokak tecrübesi’nin ürünüydü. Öngörü gurularının sınıfta kaldığı, bilimlerin bilemediği, masada yazılan hiçbir planın nihayete eremediği bu ‘neoinsan’ dönemini, yenilikçi ve yarını tanımlayacak eserlerle izah etmeliyiz.

Olanı anlatmak, olması gerekeni ifade etmek, tahayyül etmek, ‘olmasaydın olmazdık’ın hakkını teslim etmek, vb bakış açılarının evlatlarımızın acısına dönüşmemesi için eser üretimine eğilmeliyiz.

Evet, sinema…

Yarına bırakacağımız ev kalıcı, ulaşıcı, bulaşıcı, etkileyici, nüfuz edici eser alanı sinema. Kitlelerin katili de katibi de olabilecek sinema…

İvedi ve soğuk kanlı şekilde yalnızca 15 Temmuz’u anlatacak sinema projesi hayata geçirilmeli.

Maddeleyelim:

1-Her yıl, en az 3 adet, en az 5 milyon dolarlık sinema filmleri yaptırılmalı

2-Her yıl, en az 100 adet yeni eserin üretileceği ‘kısa film akademisi/yarışması/destekleri’ uygulanmalı.

3-Her yıl yepyeni üretimleri besleyecek senaryoların üretilmesi için ‘senaryo yarışmaları’ düzenlenmeli.

4-Fırsatçılıkla, rantçılıkla, goygoyla yola çıkma ihtimali olanların fason üretimlerine prim verilmemeli. Özellikle desteklemeyerek ve dahası, onları gölgede bırakacak işler yaparak bu yaptırılmalı.

5 Kültür Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın koordinasyonunda (diğer bakanlıkların desteğiyle) fonlar oluşturulmalı, üretim beslenmeli.

6-DAĞITIM TEKELİ DAĞITILMALI! Filmleri desteklemek ve üretmek yetmez, bu filmlerin insanımıza ulaşması sağlanmalı.

7-Sadece sinema ve televizyonu düşünmemeli. Yeni medya mecralarına yönelik üretimler çoğaltılmalı.

Maddeler çoğaltılabilir. Ancak en temel ve ivedi olanları bunlar.

Kısmetse yakın zamanda 15 Temmuz ve sinema ile televizyonu bir arada buluşturacak şahane bir proje ile ilk üretimleri hayata geçirmiş olacağız.

Herkes elini taşın altına koymalı. Ancak, taşın altındaki başkasının elinin altına değil!