Bilim ve teknoloji

10 yıl içinde insanlardan 10 bin kat daha akıllı yapay zekalar geliyor

Dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden biri olan SoftBank’ın CEO’su Masayoshi Son, bugün yaptığı açıklamada insanlardan 10.000 kat daha akıllı yapay zekaların 10 yıl içinde ortaya çıkacağını söyledi.

Abone Ol

Celal Topçu - Diriliş Postası 

Son’un bu öngörüsü, OpenAI ve diğerlerinin ulaşmaya çalıştığı yapay genel zekadan (AGI) çok daha gelişmiş bir yapay zekaya işaret ediyor.

ASI, 10 Yıl İçinde Gelebilir

Yapay zeka, genel bir kavram olmasına rağmen, altında birden fazla türe ayrılmış yapay zekalar bulunuyor. Bu türler genel olarak üç başlık altında toplanıyor: Yapay dar zeka, yapay genel zeka (AGI) ve yapay süper zeka (ASI).

  • Yapay Dar Zeka: Belirli bir göreve odaklanan ve o alanda uzmanlaşan yapay zeka türleridir. Günümüzdeki ChatGPT, Gemini gibi sistemler bu kategoriye giriyor.
  • Yapay Genel Zeka (AGI): İnsan zekasının tüm alanlarında uzmanlaşabilen ve herhangi bir görevi yerine getirebilen teorik bir yapay zeka türüdür. Bu tür bir yapay zeka henüz geliştirilmiş değil.
  • Yapay Süper Zeka (ASI): İnsan zekasını her açıdan aşan ve her konuda insanlardan daha iyi performans gösterebilen teorik bir yapay zeka türüdür. Bazen bu durum “teknolojik tekillik” olarak da ifade ediliyor.

Masayoshi Son, AGI’nin insanlardan bir ila 10 kat daha akıllı olacağını ve önümüzdeki üç ila beş yıl içinde geleceğini öngörüyor. AGI geldiğinde, insanların yaşam şeklinin büyük ölçüde değişmeyeceğini belirten Son, ASI seviyesinde yapay zekaların ise büyük bir gelişme yaratacağını vurguluyor. Son'a göre, ASI herhangi bir insan dehasından 10.000 kat daha akıllı olacak ve bu seviyede yapay zekalar 10 yıl içinde hayatımıza girecek. Son, SoftBank'ın amacının ASI’yi gerçekleştirmek olduğunu da ifade etti.