Ameliyat dikişlerinin alınabilmesi, kişilerin merak ettiği yöntemlerdir. Özellikle dikişi atmak, herkesin oldukça sık rastladığı bir durumdur. Kişiler vücutlarında kesikler yaşadığında, kesiklerin daha fazla derinleşmemesi veya büyümemesi için dikişi atılır. Her kesiğe veya her yaraya kesinlikle dikiş atılmaz. Uzman hekim tarafından yapılan inceleme de gerek görüldüğü taktirde, kesiğin çok derin olması veya büyük olması durumunda dikiş atma işlemlerini gerçekleştirilir. Dikiş atılıp atılmayacağına uzman hekimlerin karar verdiği gibi kaç dikiş atılacağı da kesiğe göre değişirken, buna da uzman hekim tarafından karar verilir. Ameliyat dikişi atabilmek için özel ekipmanlar gerekir ve bu işlem kesinlikle hastane dışı bir ortamda yapılmamalıdır. Aksi taktirde kesikte büyük enfeksiyonlar oluşarak yara iyileşmek yerine daha da kötüleşir.
Ameliyat Dikişi Neden Patlar?
Ameliyat dikişlerinin patlaması, büyük olasılıktır ve birçok sebebe bağlı olarak gerçekleşebilir. Ameliyat dikişi atıldıktan sonra kişinin dikkat etmesi gerekir, hareket ederken, bazı durumlarda nefes alıp verirken bile ameliyat dikişleri etkilenebilir. Bu sebeple kesinlikle dikişli olunduğu sırada oldukça dikkat edilmesi gerekir. Ameliyat dikişleri çok hassastır ve iyileşme süreci de sancılı olabilir. Bu sebeple dikişlere özen gösterilirken özellikle hijyene dikkat edilmelidir. Ameliyat dikişlerinin hassasiyetleri asla şakaya gelmez ve mikrop kaptıktan sonra geri dönüşler oldukça zor bir süreçtir. Düzenli olarak pansuman yapılması gerekir ve bunun yanı sıra pansuman malzemelerinin de son derece hijyenik olması gerekir.
Ameliyat Dikişi Ne Zaman Alınır?
Ameliyat dikişi alınması, aynı ameliyat sırasında ki gibi cerrahi bir işlemdir. Ameliyat sırasında açılan yaralar, ameliyat dikişleri ile kapatılıyor. Daha sonra ise ameliyat dikişinin ne zaman alınacağı da büyük bir merak konusu iken bu bilgiyi uzman hekimler tahmini olarak söyleyebilir. Ameliyat dikişlerinin alınabilmesi için yaranın kesinlikle tamamen iyileşmesi gerekir. Tamamen iyileşmeyen yaraların dikişleri kesinlikle alınamaz. İyileşe yaraların dikişleri ise uzman hekiminde uygun gördüğü taktirde steril bir ortamda alınabilir.
Ameliyat Sonrası İç Dikişler Ne Zaman İyileşir?
Ameliyat iç dikişlerinde farklı seçenekler vardır. Emilebilir veya eriyebilir dikişler kullanıldığı taktirde bu dikişlerin iyileşme sonrasında alınmasına gerek yoktur. Vücut kendi kendine bu dikişleri yaradan atarak vücutta eritecektir. Emilebilir dikişler genellikle derin kesik bölgelerine uygulanır. Bu sayede vücudun içinde ki kesiklerde yaranın iyileşmesi sonucunda dikişleri yaradan atarak vücutta emilmesini ve yok olmasını sağlar. Ameliyat dikişlerinin alınabilme süreleri yaraya, hekimin görüşüne, yara bölgesine, yaranın derinliğine göre birçok sebepten değişkenlik gösterebilirken, genellikle ameliyat dikişlerinin alınması 10 günden 6 aya kadar uzayabilir. Bu zaman dilimi her kişide farklı seyredecektir.
Ameliyat Dikişlerinin Açılması Nasıl Anlaşılır?
Ameliyat dikişlerinin açılması genellikle ani bir ağrı hissettirir. Dikişlerde açılma veya yırtılma oldu ise bu genellikle gözle görülebilir bir olaydır. Yarada ki dikişler açıldığında kanama meydana geleceği gibi yara üzerinde de delikler görülür ve böylece dikişlerin açıldığı anlaşılabilir. Uzman hekim tarafından dikişler yenilenmez ise iyileşme süreci oldukça uzayacaktır ve yaranın mikrop kapma olasılığı da artacaktır. Bu sebeplerden dikişlerde herhangi bir kanama, açılma, delinme gözlemlendiği an uzman hekime başvurulması gerekir.
Ameliyat Sonrası Yara Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Ameliyat sonrasında yaraların bakımı kesinlikle uzman hekimin önerdiği şekilde yapılmalıdır. Ameliyat dikişi bakımı için önemli olan konular ise kesinlikle mikrop kaptırılmadan 48 saatte bir pansuman yapılmalıdır. Pansuman sırasında malzemelerin ve ortamın steril olması gerekirken ellerinde temiz olması oldukça önemlidir. Pansuman sırasında yarada herhangi bir kanama meydana gelir ise pansuman bezi ile yaranın üzerine 10-15 dakika boyunca tampon yapılması gerekir. Bu zaman boyunca da yaranın kanaması durmaz ise bir hekimden yardım alınmalıdır.