Amasya Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'ne bağlı Yedikır Su Ürünleri Üretim Tesisi, son 4 yılda ürettiği 40 milyondan fazla sazan balığını Türkiye'nin farklı illerindeki baraj, göl, gölet ve akarsulara bırakarak balık popülasyonunun devamlılığına katkı sağlıyor.

Suluova ilçesinde yer alan Yedikır Su Ürünleri Üretim Tesisi'nde, "Su Kaynaklarını Balıklandırma Projesi" kapsamında son 4 yılda üretilen 40 milyon sazan ve 38 bin mersin balığı, Amasya, Çankırı, Çorum, Gümüşhane, Kastamonu, Ordu, Sinop, Samsun, Sivas, Trabzon, Tokat ve Yozgat illerine gönderildi. Nesli tükenme tehlikesi altında olan mersin balıklarının üretildiği nadir tesislerden biri olan bu merkezde, balıklar markalanarak Karadeniz'e dökülen nehirlere salındı.

Tarım ve Orman İl Müdürü Gürol Çetin, tesiste sazan ve mersin balığının yanı sıra yayın balığı üretimine de başladıklarını belirtti. Çetin, balık popülasyonunun devamını sağlamak amacıyla üretimi artırdıklarını ve Bakanlık hedefleri doğrultusunda çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti.

Van'da 14 ameliyat geçirdi, sağlığına kavuşamadı Van'da 14 ameliyat geçirdi, sağlığına kavuşamadı

Kitlesel Mersin Balığı Üretiminde Türkiye'nin Tek Tesisi

Mersin balığı üretimine büyük önem verdiklerini vurgulayan Çetin, "Mersin balığı, şu anda nesli tükenmekte olan ve avlanması yasak bir tür. 150-200 yıl yaşayabilen bu balıkların huso huso, ince burun ve karaca mersin olmak üzere üç çeşidi mevcut. Bu üç çeşitten ikisini burada üretmeyi başarıyoruz ve kitlesel mersin balığı üretimi yapabilen Türkiye'nin tek tesisiyiz. Farklı dönemlerde Bakanlığımızın belirlediği noktalarda, özellikle deniz ile tatlı suyun birleştiği yerlerde yavruların salınımını gerçekleştirerek biyolojik çeşitliliği koruyoruz," dedi. 

Çetin, tesisin her yıl artan üretim kapasitesiyle ülke genelindeki su kaynaklarına önemli katkılar sağladığını ve nesli tükenmekte olan türlerin korunması için çalışmalarını kararlılıkla sürdüreceklerini ifade etti.

Kaynak: Haber Merkezi