DEMET İLCE / MUHABİR

Bir fincan kafeik asit bazlı Karbon Kuantum Noktaları, nörodejeneratif bozuklukların tedavisinde umut vaat ediyor.

ABD'li araştırmacılar, ucuz ilaçların, hastalığın paraquat adı verilen bir pestisitten kaynaklandığı test tüpü deneylerinde, Parkinson hastalığının etkilerine karşı korunmaya yardımcı olduğunu buldu.

Tedavinin, demansın erken evrelerindeki insanlara yardım etmek ve hastalığın daha fazla ilerlemesini önlemek için kullanılabileceğini umuyorlar.

El Paso'daki Texas Üniversitesi'nden baş yazar Jyotish Kumar şunları söyledi:

"CACQD'ler nörodejeneratif bozuklukların tedavisinde dönüştürücü olma potansiyeline sahip. Çünkü mevcut tedavilerin hiçbiri hastalıkları çözmüyor; yalnızca semptomların yönetilmesine yardımcı olurlar. Amacımız, bu koşulları yönlendiren atomik ve moleküler temelleri ele alarak bir tedavi bulmak."

Türkiye’de 1 milyon bunama hastasının yaklaşık 700 bini Alzheimer. Şu anda yaklaşık 944.000 İngiliz ise demansla yaşıyor ve uzmanlar bu sayının on yılın sonunda bir milyonu aşacağını öngörüyor.

Alzheimer hastalığı, bu durumun en yaygın şeklidir ve tau ve amiloid de dahil olmak üzere beyindeki proteinlerin birikmesinden kaynaklandığı düşünülmektedir.

Şu anda hastalığın tedavisi yok, ancak ilerlemesini yavaşlatacak üç umut verici ilaç şu anda deneme aşamasında.

Parkinson yaklaşık 145.000 Britanyalıyı etkiliyor ve uzmanlar bu sayının 2030 yılına kadar neredeyse beşte bir artarak 172.000'e çıkacağını öngörüyor.

Parkinson, istemsiz titremeye, yavaş harekete ve kasların sertleşmesine veya esnekliğini kaybetmesine neden olabilen bir beyin bozukluğudur.

Parkinsonun tedavisi yoktur, ancak erken yakalanırsa diyet ve egzersizde yapılan değişiklikler, fizyoterapi, ilaçlar ve beyin ameliyatı bazı durumlarda ilerlemesini yavaşlatmaya yardımcı olabilir.

Çevre Araştırmaları dergisinde yayınlanan yeni çalışma, uzmanların her iki durum için de ucuz bir tedavinin temelini oluşturabileceğini umduğu CACQD'leri inceledi.

CACQD, kahvede bulunan bir tür antioksidan olan kafeik asitten türetilirler.

El Paso'daki Teksas Üniversitesi'nden Profesör Mahesh Narayan'a göre, bileşik benzersizdir çünkü kan-beyin bariyerini aşabilir ve organı etkileyebilir.

Amaçları, mümkün olduğu kadar çok hasta için yönetilebilir bir maliyetle, bu durumların çoğunu önleyebilecek bir çözüm bulmak.

CACQD'ler, kafeik asidin karbon yapısını değiştirmek için öğütülmüş kahve numunelerinin 20°C'de dört saat pişirilmesiyle yapılır.

Araştırmacılar, ilaç adayının, Parkinson da dahil olmak üzere çeşitli rahatsızlıklarla bağlantılı vücutta bulunan serbest radikallerin ortadan kaldırılmasına ve bunların test tüpü deneylerinde hasara neden olmasını engellemeye yardımcı olduğunu buldu.

Araştırmacılar, aynı zaanda Alzheimer'a neden olan amiloid proteinlerinin oluşumunu da önemli bir yan etki olmaksızın önlediğini söyledi.

Uzun vadeli bir hap üretme hedefiyle Alzheimer ve Parkinson tedavisinde ne kadar etkili olduğunu görmek için ilaçları daha fazla test etmeyi umuyorlar.

Profesör Narayan şunları söyledi:

“Bu bozuklukların klinik aşamaya ulaşmadan önce ele alınması kritik önem taşıyor. Bu noktada muhtemelen çok geç olacaktır. Nörodejeneratif hastalığın ilerlemiş semptomlarını giderebilecek mevcut tedaviler çoğu insanın imkanlarının ötesindedir. Amacımız, mümkün olduğu kadar çok hasta için yönetilebilir bir maliyetle bu durumların çoğunu önleyebilecek bir çözüm bulmaktır."

Editör: Demet İlce