DEMET İLCE / MUHABİR
Bilim insanları, yalnızca tek bir atom kalınlığındaki dünyanın en ince altın yaprağını yarattı.
Araştırmacılar, "altın" olarak adlandırılan yeni malzemenin karbondioksit dönüşümü ve hidrojen üretiminde önemli uygulamalara sahip olabileceğini söyledi.
Ekip, altın rengi yapmak için Japon demircilerin değerli metalin tek katmanlarını izole etmek için kullandığı 100 yıllık bir tekniği kullandı. Çalışmalarını 16 Nisan'da Nature Synthesis dergisinde bildirdiler.
Araştırmacılar alışılmadık optik, elektronik ve katalitik özelliklerinden dolayı özellikle iki boyutlu malzemelerle ilgileniyorlar. Bu maddelerin hacimlerine göre son derece yüksek yüzey alanı, kimyasal olarak aynı katı maddelerden çok farklı davrandıkları anlamına gelir ve grafenin 2004 yılında keşfedilmesinden bu yana çok sayıda 2 boyutlu malzeme örneği rapor edilmiştir.
Bununla birlikte, bu malzemelerin çoğu ametallerden veya karışık bileşiklerden hazırlanmaktadır ve tek atomlu saf metal tabakaları oluşturmak çok daha zordur.
Albany Üniversitesi'ndeki katı hal kimyageri Michael Yeung, "Metaller yalnız kalmaktan hoşlanmaz. Metallerdeki bağlanma lokalize olmadığından kolayca kendi kendilerine bağlanacak ve topaklaşacaktır. Tek bir katman hazırlamak oldukça zorlu bir iştir çünkü metalin yalnızca kendisiyle değil diğer tabakalarla da bağlanma isteğine karşı savaşıyorsunuz." dedi.