Geçen hafta Berlin, 13 Ekim'e kadar yıl boyunca İsrail'e 45 milyon euro değerinde silah ihracatı onayladığını açıklamıştı. Ancak bu rakam, Ağustos ortasına kadar yalnızca 14 milyon euro değerinde teslimatın onaylandığını belirten önceki bir parlamenter soru önergesine göre oldukça düşüktü. 2023'te ise bu rakam 326 milyon euro olarak kaydedilmişti.

Hükümet, sol görüşlü milliyetçi Sahra Wagenknecht İttifakı'ndan bir milletvekilinin sorusuna yanıt olarak güncellenmiş verileri açıkladı. Hükümetin İsrail'e silah ihracat izinlerini tamamen durdurduğuna dair söylentiler de mevcuttu. Ancak Başbakan Olaf Scholz, hükümetin silah ihracatını durdurmadığını belirterek, "Silah gönderdik ve göndermeye devam edeceğiz" dedi.

Rusya, İran ve Çin'in seçim etkisi: Microsoft'un yeni raporu Rusya, İran ve Çin'in seçim etkisi: Microsoft'un yeni raporu

Yasal Sorunlar ve Dava Süreçleri

Berlin'in silah ihracatı, uluslararası hukuk çerçevesinde tartışmalı bir hale geldi. Nisan ayında, Nikaragua, Almanya'nın Birleşmiş Milletler soykırım sözleşmesini ihlal ederek İsrail'e silah gönderdiği iddiasıyla Uluslararası Adalet Divanı'na dava açtı. Haziran ayında ise beş Filistinli, Almanya'nın silah ihracatını durdurmasını talep eden bir dava açtı ancak Berlin mahkemesi bu davayı reddetti.

Şolz’un "trafik ışığı" koalisyonundaki yetkililer, silah sevkiyatlarının uluslararası hukukla uyumlu olduğunu savundu. Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Avrupa Birliği yönergelerinin her bir vakayı ayrı ayrı incelemeyi gerektirdiğini ve bu yönergelerin uygulandığını belirtti.

Almanya, İsrail'in Önemli Silah Tedarikçisi

2023 yılında Almanya, İsrail'in toplam konvansiyonel silah ithalatının %47'sinden sorumluydu ve bu alanda ABD'nin ardından ikinci sıradaydı.

Kaynak: Haber Merkezi