Almanya, İran'ın, ABD merkezli rejim karşıtı bir örgütün lideri olduğu iddia edilen Cemşid Şarmehd'i idam etmesine sert tepki gösterdi. Başbakan Olaf Scholz, sosyal medya platformu X'ten yaptığı açıklamada, "Cemşid Şarmehd'in İran rejimi tarafından idam edilmesi, mümkün olan en güçlü şekilde kınadığım bir skandaldır. Cemşid Şarmehd'e kendisine yöneltilen suçlamalara karşı mahkemede kendisini savunma fırsatı dahi verilmemiştir." dedi.

Scholz, ayrıca Alman hükümetinin Şarmehd için defalarca yoğun çaba sarf ettiğini belirterek, Şarmehd'in ailesine taziyelerini sundu.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock da yaptığı yazılı açıklamada, Cemşid Şarmehd'in idamını kınayarak, bu durumu insan hakları ve uluslararası normların ağır bir ihlali olarak değerlendirdi. Baerbock, Şarmehd için Dışişleri Bakanlığından üst düzey bir ekibin Tahran'a gönderilmesi de dahil olmak üzere diplomatik girişimlerde bulunduğunu kaydetti.

Baerbock, "Cemşid Şarmehd'in idamı, Tahran'da ne kadar insanlık dışı bir rejimin iktidarda olduğunu bir kez daha gösteriyor." ifadesini kullanarak, gençlerini, kendi halkını ve yabancı uyrukluları ölümle cezalandıran bir rejimin varlığına dikkat çekti. Dışişleri Bakanı, bir Alman vatandaşının idam edilmesinin ağır sonuçları olacağı konusunda Tahran'a defalarca açık mesajlar ilettiklerini de vurguladı.

Siyaset Uzmanı Bastian: Almanya’da birçok şirket yatırımlarını durdurma kararı aldı Siyaset Uzmanı Bastian: Almanya’da birçok şirket yatırımlarını durdurma kararı aldı

Cemşid Şarmehd Hakkında

Cemşid Şarmehd, "Tonder" ve "İran Krallığı Meclisi" adıyla bilinen örgütle ilişkilendirilerek, 12 Nisan 2008'de Şiraz'da gerçekleşen ve 14 kişinin ölümüne, 215 kişinin de yaralanmasına yol açan terör saldırısının yanı sıra, ülke genelinde bazı silahlı eylemler ve sabotajlar düzenlemekle suçlanıyordu. İran İstihbarat Bakanlığı, İran-Alman çifte vatandaşı olan Şarmehd'i Temmuz 2020'de yurt dışında yakalayarak İran'a getirdiğini açıklamış, ailesi ise Şarmehd'in Birleşik Arap Emirlikleri'nde "kaçırıldığını" iddia etmişti.

Şarmehd, 21 Şubat 2023'te yargılandığı mahkeme tarafından idama mahkum edilmişti. Almanya, Şarmehd hakkında verilen idam kararının geri alınması çağrısında bulunmuş ve 22 Şubat'ta İran'ın Berlin Büyükelçiliğindeki iki çalışanı "istenmeyen kişi" ilan etmişti.

Kaynak: AA