DEMET İLCE / MUHABİR

Almanya'daki arkeologlar Tunç Çağı'na ait bir mezardan bir kılıç ortaya çıkardılar ve silah o kadar iyi durumda ki hala parlıyor.

Bavyera'nın Nördlingen kasabasında bulunan 3 bin yıllık kılıç, bir erkek, kadın ve çocuğun cenazesinde bulundu. Görünüşe göre üçlü hızlı bir şekilde arka arkaya gömüldü, ancak Bavyera Anıt Koruma Eyalet Dairesi'nin 14 Haziran Çarşamba günü yayınladığı açıklamaya göre birbirleriyle akraba olup olmadıkları belli değil.

Yr28Ciy Cb79Qor N To F3 Nnh

Tekirdağ'da Roma dönemine ait antik sütun başlığı ele geçirildi Tekirdağ'da Roma dönemine ait antik sütun başlığı ele geçirildi

Tercüme edilen açıklamaya göre kılıç o kadar iyi korunmuş durumda ki "neredeyse hala parlıyor". Silahın, bronzdan yapılmış süslü bir sekizgen kabzası var ve bronz, hava ve suya maruz kaldığında oksitlenen bir metal olan bakır içerdiğinden artık yeşilimsi bir renk alıyor.

Ekip, arkeologların kılıcı M.Ö. 14. yüzyılın sonlarına tarihlediğini ortaya koydu. Ekip, Orta Tunç Çağı'na ait pek çok mezarın bin yıl boyunca yağmalanması nedeniyle bu döneme ve bölgeye ait kılıç keşiflerinin nadir olduğunu söyledi.

Yalnızca yetenekli demirciler sekizgen kılıçlar yapabilirdi. İki perçinli sap, kaplama döküm olarak bilinen bir teknikle bıçağın üzerine döküldü. Ancak açıklamaya göre bıçağın törensel veya sembolik bir amacı olduğunu düşündüren herhangi bir görünür kesik izi veya aşınma belirtisi bulunmuyor. Öyle olsa bile, kılıcın ön ucundaki ağırlık merkezi, rakipleri etkili bir şekilde kesebileceğini gösterdiğinden, kılıç kolayca aktif bir silah olarak hizmet edebilirdi.

Araştırmacılar Almanya'da sekizgen kılıçlar için iki üretim alanı biliyorlar. Açıklamaya göre yerel bir bölge Almanya'nın güneyinde, diğeri ise kuzey Almanya ve Danimarka'dan geliyordu. Yeni bulunan kılıcın nereye atıldığı bilinmiyor.

T F Ne B3 U4 Aiq Pn E H Z Frhc Wh

Kılıcın korunmasıyla ilgilenen Bavyera Eyalet Anıt Koruma Dairesi başkanı Mathias Pfeil yaptığı açıklamada, "Arkeologlarımızın bu bulguyu daha kesin bir şekilde sınıflandırabilmesi için kılıç ve cenazenin hâlâ incelenmesi gerekiyor. Ama şimdiden şunu söyleyebiliriz: durum olağanüstü! Bunun gibi bir bulgu çok nadirdir!" dedi.

Muhabir: Demet İlce