Berlin’de yaşayan akademisyen Lela Griessbach, iki çocuğuna bakmanın yanı sıra üniversitedeki derslerini hazırlama görevini de üstleniyor. Her yıl, çocukları okula başlamadan önce, okullardan ihtiyaç duyulan malzemelerin yer aldığı bir liste alıyorlar. Bu listedeki malzemelerin bir çocuğa maliyeti 300 Euro’ya kadar çıkabiliyor.

Griessbach, bu durumu şöyle ifade ediyor: "İlk kez listeyi gördüğümde şok oldum çünkü satın almanız gereken çok şey var. Bir yandan bu iyi bir yaklaşım, çocuğunuzun neye ihtiyacı olduğunu biliyorsunuz, ancak bu çok pahalı."

Eğitim Maliyetleri ve Destekler

Almanya’da aileler, çocuklarının okul masraflarını karşılamakta zorlanıyor. Ulusal istatistik ofisi, okul malzemelerinin fiyatlarının geçen yıl Temmuz ayında bir önceki yıla göre %5 ile %13 arasında arttığını belirtti. Finansal desteğe ihtiyaç duyan aileler, çocuk başına 195 Euro alabiliyor, ancak Berlin Çocuk Koruma Derneği bunun yeterli olmadığını savunuyor. Sırt çantaları, özellikle çocukların omuz ve sırt sağlığını koruyan modeller, 150 Euro’ya kadar çıkabiliyor.

Bu maliyetler eyaletlere göre de değişiklik gösteriyor. Örneğin, Berlin'de birinci sınıftan altıncı sınıfa kadar olan öğrenciler için okul öğle yemekleri ücretsizken, Hamburg’da bu maliyet 4,35 Euro'ya kadar çıkabiliyor. Almanya'da öğrenciler, üniversiteye gittiklerinde bile ücretsiz eğitim alabiliyor.

Yurt dışından getirilecek elektronik eşyaların bandrol bedelleri değişmedi Yurt dışından getirilecek elektronik eşyaların bandrol bedelleri değişmedi

Özel Okullara İlgi Artıyor

Ancak bazı ebeveynler, çocuklarını özel okullara göndermeyi tercih ediyor. Bir uzman, bu tercihin Almanya’ya artan göç nedeniyle olabileceğini belirtiyor. Leibniz Eğitim Yolları Enstitüsü’nde yapı ve sistemler bölüm müdürü olan Marcel Helbig, bu durumu şöyle açıklıyor: "Onlara özel okullarda neyin daha iyi olduğunu sorduğunuzda, eğitim programı veya müfredat gibi şeyler söylüyorlar. Ancak Almanya’daki çoğu özel okulda, göçmenlerin ve daha yoksul çocukların oranı daha düşük, bu da etkili bir faktör olabilir."

Almanya’da enflasyon son üç yılın en düşük seviyesine gerilemiş olsa da, çalışan bir anne olan Griessbach hâlâ mali baskı hissettiğini söylüyor. Memleketi Gürcistan’da, akrabaların çocuk bakımı konusunda daha fazla destek sağladığını belirten Griessbach, Almanya’daki maliyetlerin sürekli arttığını düşünüyor. Ayrıca, mesai sonrası çalışırken bir bakıcı tutmak zorunda kalıyor, bu da ek bir mali yük oluşturuyor.

Editör: Mürvet Kara