“Avrupa ve Almanya'nın Rusya'ya karşı yavaş silahlanması” konulu raporda, Almanya'nın Rus tehdidine karşı silahlanma sürecinin yetersiz olduğu ve askeri kapasiteler arasındaki farkın giderek açıldığı vurgulandı. Mevcut koşullarda koalisyon hükümetinin savunma harcamalarının yetersiz olduğu ifade edildi. Almanya'nın 20 yıl önceki askeri stoklarına ulaşmasının neredeyse 100 yıl süreceği kaydedildi.
Alman ordusunun mevcut tedarik hızıyla, 2004 yılına ait savaş uçağı stoklarına yaklaşık 15 yılda, savaş tanklarına 40 yılda, topçu obüslerine ise 100 yılda ulaşabileceği belirtildi. 2004’te 423 olan savaş uçağı sayısı 2021’de 226’ya düştü; mevcut sipariş hızına göre yine 2004 sayısına ulaşılması 2038’de mümkün olabileceği ifade edildi.
Raporda, üretim kapasitesini artıran Rusya'nın, tüm Alman stokunu altı aydan kısa sürede üretebileceği vurgulandı. Ukrayna savaşından bu yana Rusya'nın önemli silah sistemleri üretim kapasitesini büyük ölçüde artırdığı, uzun menzilli hava savunma sistemleri üretimini iki katına, tank üretimini ise üç katına çıkardığı belirtildi.
Rusya'nın insansız hava araçları kapasitesini altı kat artırdığına, süpersonik füzelerin ise NATO için büyük bir güvenlik riski oluşturduğuna dikkat çekildi. Araştırma ekibi başkanı Guntram Wolff, enstitüye yaptığı açıklamada, "Rusya, NATO için giderek büyüyen bir güvenlik tehdidi. Caydırıcılık için gereken silahlanmada çok yavaş ilerliyoruz" dedi.
Wolff, Avrupa'nın özel fon ek olarak, düzenli savunma harcamalarını GSYİH'nin en az yüzde 2'sine çıkarması gerektiğini vurguladı. Kiel Dünya Ekonomisi Enstitüsü Başkanı Moritz Schularick ise hükümetin savunmada yeni söylemlerinin "boş laftan" ibaret olduğunu ifade etti. Schularick, Almanya ve Avrupa'nın inandırıcı askeri yeteneklere sahip olması gerektiğini ve Almanya'nın yılda en az 100 milyar avro savunma bütçesi bulunması gerektiğini belirtti.