Volkswagen’in Almanya'daki üretim tesislerinde çalışan işçiler, şirket yönetimi ile yapılan maliyet kesintisi müzakerelerinin sonuçsuz kalmasının ardından grev kararı aldı. IG Metall sendikası tarafından yayınlanan bir bildiride, grevin "gerekli" olduğu ifade edildi.

“Görüşmelerde anlaşmaya varılamadığı için grevler hem mümkün hem de gereklidir,” diyen sendika, çatışmanın süresinin ve yoğunluğunun Volkswagen’in müzakere masasında alacağı kararlara bağlı olduğunu vurguladı.

Volkswagen’in Almanya Planları: Fabrika Kapanışları ve Maaş Kesintileri

Volkswagen, Çinli rakiplerin artan rekabeti, elektrikli araçlara olan talebin yavaşlaması ve Alman ekonomisindeki durgunluk nedeniyle zor bir dönemden geçiyor. Ekim ayında şirket, Almanya’da en az üç üretim tesisini kapatma planlarını açıkladı. Ayrıca on binlerce işten çıkarmanın yanı sıra kalan çalışanlardan %10 maaş kesintisi yapılmasını talep etti.

Volkswagen, son üç ayda iki kez kâr uyarısı yaptı. Bu kapsamda şirket, bazı departmanları tamamen taşere etmeyi ve mevcut tesisleri küçültmeyi planlıyor.

Volkswagen AG baş müzakerecisi Arne Meiswinkel, Ekim ayında yaptığı açıklamada, “Son çeyrekte Volkswagen markası %2,1 gibi düşük bir kâr marjı gösterdi. Bu seviyede kalırsak geleceğimizi finanse etmemiz mümkün olmayacak. Operasyonel başarımız, iş güvencesi için temel koşuldur. Bu nedenle iş gücü maliyetlerini düşürmemiz gerekiyor,” dedi.

Rusya: Son bir haftada Amerikan yapımı 10 ATACMS füzesini düşürdük Rusya: Son bir haftada Amerikan yapımı 10 ATACMS füzesini düşürdük

İşçi Konseyinden Alternatif Öneriler

Volkswagen işçi konseyi, iş gücü maliyetlerini düşürmek için üst yönetimin ikramiyelerinden feragat etmesini önerdi. Ancak bu önerinin yönetim tarafından kabul edilip edilmeyeceği belirsizliğini koruyor.

Kaynak: Haber Merkezi