Hükümet sözcüsü Steffen Hebestreit, sınır dışı edilen 28 Afgan vatandaşının suçlu olduğunu açıklasa da, hangi suçlardan mahkum olduklarına dair detay vermekten kaçındı. Almanya'nın Taliban yönetimi ile diplomatik ilişkisi bulunmadığı için, hükümet sınır dışı işlemlerini farklı kanallar üzerinden gerçekleştirmek zorunda kaldı.

Sınır dışı işlemleri, Solingen kasabasında gerçekleşen ve bir Suriyeli vatandaşın şüpheli olduğu ölümcül bıçaklı saldırıdan bir hafta sonra gerçekleşti. Saldırının şüphelisi, Almanya'da sığınma başvurusunda bulunan bir Suriyeli olup, geçtiğimiz yıl Bulgaristan'a sınır dışı edilmesi planlanmış, ancak kayıplara karışarak bu işlemden kaçmıştı.

Güvenlik Sorunları

IŞİD, geçen haftaki saldırının sorumluluğunu üstlendiğini iddia ederek, saldırganın Hristiyanları hedef aldığını ve bu eylemi "Filistin ve diğer yerlerdeki Müslümanların intikamını almak" amacıyla gerçekleştirdiğini belirtti. Bu iddialar bağımsız kaynaklarca doğrulanamadı.

Rusya ile Ukrayna karşılıklı 103'er esiri takas etti Rusya ile Ukrayna karşılıklı 103'er esiri takas etti

Siyasi Tartışmalar ve Seçimler

Almanya'da göçmenlik konusu, Saksonya ve Thüringen bölgelerinde Pazar günü yapılacak yerel seçimler öncesinde tartışma konusu haline gelmiş durumda. Göçmen karşıtı partilerin, özellikle de popülist Almanya için Alternatif (AfD) partisinin bu seçimlerde başarılı olması bekleniyor.

Haziran ayında, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Afganistan ve Suriye'den suçlu kişilerin yeniden sınır dışı edilmesine başlanacağını açıklamıştı. Scholz'un bu açıklaması, bir Afgan göçmenin gerçekleştirdiği bıçaklı saldırıda bir polis memurunun hayatını kaybetmesi ve dört kişinin yaralanmasının ardından gelmişti.

Yeni Düzenlemeler

Perşembe günü, İçişleri Bakanı Faeser, bıçak taşımaya yönelik yasal düzenlemelerin sıkılaştırılmasını planladıklarını duyurdu. Hükümet koalisyonundaki diğer yetkililerle birlikte düzenlediği basın toplantısında, sınır dışı işlemlerinin kolaylaştırılacağını taahhüt etti.

Editör: Mürvet Kara