Yasayla birlikte, Alman vatandaşlığına geçmek için gerekli olan yasal ikamet süresi de 8 yıldan 5 yıla indirildi. Bu süre, kişinin ülkedeki yaşam şartlarına uyum sağlama konusunda okul veya mesleki başarısının bulunması, gönüllü çalışmalar yapması veya dil öğrenmek için özel çaba sarf etmesi gibi durumlarda 3 yıla kadar düşürülebilecek.
Yasa, Almanya'da doğan çocuklar için de önemli bir değişiklik getiriyor. Artık, Almanya'da doğan çocuklar, ebeveynlerinden birinin en az 5 yıl yasal olarak ülkede ikamet etmesi halinde Alman vatandaşlığına sahip olabilecekler.
Yasanın kabul edilmesi, Almanya'da yaşayan göçmenler ve onların çocukları için önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor. Yasa, Almanya'nın daha kapsayıcı ve eşit bir toplum olma yönündeki çabalarını gösteriyor.
Yasanın kabul edilmesine yönelik tepkiler
Yasanın kabul edilmesi, hem göçmenler hem de Alman siyasetçiler tarafından olumlu karşılandı.
Almanya'da yaşayan Türkler, yasanın kabul edilmesini büyük bir sevinçle karşıladılar. Almanya'nın Türk kökenli ilk milletvekili olan Canan Bayram, yasanın kabul edilmesini "tarihi bir gün" olarak nitelendirdi. Bayram, yasanın Almanya'da yaşayan göçmenlerin topluma daha kolay entegre olmasına yardımcı olacağını söyledi.
Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser de yasanın kabul edilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Faeser, yasanın Almanya'nın daha modern ve kapsayıcı bir toplum olma yönündeki çabalarını gösterdiğini söyledi.
Yasanın kabul edilmesi, aşırı sağcı Almanya için Alternatif Partisi (AfD) tarafından ise eleştirildi. AfD, yasanın Almanya'nın ulusal kimliğini zayıflatacağını savundu.
Yasanın yürürlüğe girmesi
Yasanın yürürlüğe girmesi için Federal Konsey'den de onay alması gerekiyor. Federal Konsey'in yasayı onaylaması bekleniyor. Yasanın nisan ayında yürürlüğe girmesi bekleniyor.