Scholz'un üç günlük Hindistan ziyareti sırasında Modi ile gerçekleştirilen görüşmelerde, Hindistan-AB serbest ticaret anlaşmasının faydaları ve iki ülke arasındaki stratejik bağların güçlendirilmesi ele alındı.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Cuma günü Hindistan ile Almanya arasındaki stratejik ilişkileri güçlendirmek amacıyla kapsamlı görüşmeler yaptı. Scholz, Hindistan ve Avrupa Birliği arasında bir serbest ticaret anlaşmasını destekleyerek bunun "tüm taraflar için faydalı" olacağını söyledi.

Scholz, "Ekonomilerimiz arasında ticaret ve yatırımı daha da geliştirmek ve genişletmek için muazzam bir potansiyel var. Şansölye olarak Hindistan ve Avrupa Birliği arasında iddialı bir serbest ticaret anlaşmasından yanayım," dedi. Scholz, Hindistan’daki üç günlük ziyareti kapsamında 7. Hükümetlerarası İstişareler'e (IGC) eş başkanlık yapıyor.

Zelenskiy, Guterres'in Rusya ziyareti nedeniyle Ukrayna'ya davetini reddetti Zelenskiy, Guterres'in Rusya ziyareti nedeniyle Ukrayna'ya davetini reddetti

Almanya'nın Hindistan'ın AB içindeki en büyük ticaret ortağı olduğunu belirten Scholz, Çin'in Batı üzerindeki artan etkisine karşı stratejik ilişkileri güçlendirme kararlılığını dile getirdi. İki lider, savunma, ticaret, temiz enerji ve bilgi teknolojisi alanlarında iş birliğini artırmak için anlaşmalar imzaladı.

Scholz, Cumartesi günü Goa eyaletinde düzenlenen Alman-Hint deniz tatbikatlarına katılan bir Alman fırkateyni ve tedarik gemisini ziyaret edecek.

Ukrayna’ya Göz Yumulamaz

Scholz, iki ülke arasındaki göç ve hareketlilik anlaşmasını da memnuniyetle karşıladı. Almanya'da yaklaşık 250.000 Hint vatandaşının yaşadığını ve birçok kalifiye çalışanın tıp, bakım ve bilişim gibi acil ihtiyaç duyulan sektörlerde çalıştığını belirtti. Nitelikli iş gücünü çekme konusunda "iyi bir ilerleme" kaydedildiğini söyleyen Scholz, bu sektörlerde daha fazla Hintli çalışanın çalışmasını teşvik etmek istediğini ifade etti.

Modi, Almanya'nın Hindistan'dan kalifiye iş gücü için vize kontenjanını 20.000'den 90.000'e çıkaracağını duyurdu.

Almanya, Ukrayna'nın önde gelen müttefiklerinden biri olup, diğer Batılı ortaklar Hindistan'ın Moskova'yı Ukrayna'daki savaşı sona erdirmeye ikna etme çabalarında daha aktif olmasını istiyor. Modi, Rusya'yı kınamaktan kaçınarak diplomatik çabalarla savaşın sona erdirilmesi çağrısında bulunuyor.

Scholz, Rusya'nın Ukrayna'daki devam eden savaşının Almanya ve Hindistan'ı etkilediğini belirterek, "Bu çatışmaya ve etkilerine kimse göz yumamaz," dedi. Ayrıca, Hindistan'ın kalıcı ve adil bir barışı savunmasını desteklediğini ve tüm taraflarla olan güvenilir ilişkilerini kullanarak çatışmaya siyasi bir çözüm bulma çabalarına katkıda bulunmaya hazır olmasından memnun olduğunu ifade etti.

Kaynak: Haber Merkezi